Державний оператор атомних електростанцій НАЕК "Енергоатом" на ринку на добу наперед свідомо ставить завищену ціну електроенергії. В результаті частина його ресурсу не продається і випадає на балансуючий ринок.

Цю електроенергію по одній копійці за мегават-годину купує генерація ДТЕК Ріната Ахметова, пропонуючи її споживачам за ринковою ціною — близько 3000 грн/МВт·год. Про це пише аналітичний портал "Дзеркало тижня".

Електромережі. Фото: Знай. UA
Електромережі. Фото: Знай. UA

Виходить, що державна компанія виробляє електроенергію, але не продає. А приватна — не виробляє, але продає. За підрахунками журналістів, у березні, коли обсяги неакцентованого ресурсу на балансуючому ринку були найбільшими, "Енергоатом" втратив близько мільярда гривень, які заробила ДТЕК.

Закон про ринок електроенергії з липня 2019 року синхронізував торгівлю цим ресурсом в Україні з європейськими правилами. У ньому припускається, що якщо електроенергію не було продано, то її можна придбати за безцінь.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Згідно з даними "Укренерго", в березні обсяги позитивних небалансів на БР значно зросли — до 470 тис. МВт·год.

У неформальних розмовах із журналістами представники ДТЕК прямо вказували, що "Шурма, Ущаповський і Галущенко розвалили енергосистему": "Енергоатом" у збитках, видобуток державного вугілля критично впав, "Центренерго" — банкрут.

Та поки "Енергоатом" зазнає збитків на користь ДТЕК, енергосистема у мирі та спокої.

Нагадаємо, ми писали, як Україна втрачала державні родовища на користь олігархів - грабуй награбоване.

Як повідомляв "Знай.ua" у Німеччині спустили на воду нову 145-ти метрову яхту Рината Ахметова: вартість 500 мільйонів і 50 мільйонів щорічно на обслуговування.

Також "Знай.ua" інформував, конфісковані білоруські бурові установки віддали Ринату Ахметову: державі цінне майно непотрібно?