У столиці України можна придбати однокімнатні квартири за 20 тис. доларів, а на околицях Києва – просторі двоповерхові апартаменти за 40 тис. доларів.

Однак разом із житловою площею можуть виникнути різні проблеми, включаючи те, що будинок, в якому продається приміщення, які не отримали дозвіл на експлуатацію, складнощі з оформленням права власності, відсутність комунікації та порушення при будівництві. У цій ситуації розбиралося одне з українських видань.

Провітрювання квартири. Фото: скрін youtube
Провітрювання квартири. Фото: скрін youtube

У Києві та його передмісті було збудовано величезну кількість незаконних багатоквартирних будинків. Будівництво велося на земельних ділянках, призначених для аграрної діяльності, забудовники будували зайві поверхи, порушували будівельні вимоги тощо.

Тепер сотні квартир у таких будинках пропонуються за вартість, значно меншу за ринкову. Наприклад, продається смарт-квартира з ремонтом лише за 17,9 тис. доларів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Будівлю збудовано кілька років тому, але оголошення зазначає: "будинок досі не допущений до експлуатації". Фактично легальне оформлення права власності на таку квартиру неможливе. До того ж, мешканці будинку змушені платити кошти за електроенергію за комерційними тарифами (приблизно 6 грн за кВт*годину).

Оголошення про квартиру, скріншот: OLX.
Оголошення про квартиру, скріншот: OLX.

У передмісті Києва, у селі Крюківщина, двоповерхову квартиру у ЖК iHome пропонують лише за 40 тисяч доларів (~1.6 мільйона гривень). Ринкова вартість подібного житла щонайменше вдвічі більша (площа квартири становить 83 кв. м). Проте вже понад 6 років у цьому ЖК не можуть ввести в експлуатацію жоден із будинків, є проблеми з водопостачанням, електропостачанням, відсутній благоустрій.

Офіційно це все ще будівництво, але власники квартир фактично самовільно без права власності заселяються до будинку та роблять ремонти.

Згідно із законодавством, продавці не зобов'язані надавати покупцям повну інформацію про об'єкт. Тому інформацію про житло доводиться зібрати самостійно.

Оголошення про квартиру, скріншот: OLX.
Оголошення про квартиру, скріншот: OLX.

Нагадаємо, сімейна пара спустила з крана 120 тонн води за місяць, але не просто так: "подарунок" господареві квартири

Як повідомляв "Знай.uа", газ та нижні поверхи більше не актуальні: яким житлом цікавляться українці для оренди

Знай.ua писав, українці налетіли на "Київміськбуд", який зупинив будівництво і хоче грошей: "5 років і нічого"