Для всіх наших читачів, які працюють офіційно в Україні є дуже важливі новини. Експерти нагадали, що розмір заробітної плати за місяць, у якому оформлена відпустка, може збільшитися.

Розмір зарплати залежить від того, чи захоплює період відпустки у вихідні дні. Цей факт чітко прописаний у Кодексі законів про працю (КЗпП).

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Відпустка надається із збереженням зарплати, але тут є важливий момент: вважається оплата відпускних по-особливому.

Якщо йти у відпустку на 5 днів (з понеділка по п'ятницю) зарплата буде меншою, якщо піти у відпустку на 7 днів (з понеділка по неділю) зарплата не зміниться, а якщо піти у відпустку на 9 днів (з суботи до неділі), то зарплата буде вищою.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Наприклад, якщо стабільно отримувати зарплату у розмірі 10 тисяч гривень, то бухгалтер, розраховуючи "вартість" одного календарного дня, сукупний дохід за 12 місяців (120 тисяч) розділить на кількість робочих днів 365±11 офіційних вихідних. Так, за один день відпустки при зарплаті 10 тисяч гривень заплатять 338,9 грн. Якщо у місяці 22 робочі дні, то один будній оцінюється у 454,5 гривні.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Так, працівник із такою зарплатою, який вирішив відпочити 7 днів та оформив собі відпустку на 5 робочих днів, за підсумками місяця отримає 7726,5 гривні зарплати плюс 1694,5 гривень за відпустку.

Тобто у сумі зарплата цього місяця становитиме 9421 гривню, замість належних 10 тисяч. Якщо ж оформити відпустку на 5 будніх днів + два вихідні до відпустки + два вихідні після неї, то оплата відпустки становитиме вже 3050,1 гривні. А сукупна зарплата за місяць становитиме 10 776 грн. Тобто, заробіток збільшиться на 776 грн.

За кожен відпрацьований місяць потрібно 2 дні відпустки. Тобто, якщо попросити відпустку через 2 місяці роботи, згідно із законом можуть дати лише 4 оплачувані дні. За погодженням з роботодавцем відпустку можна оформити власним коштом.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

"Щорічні основні та додаткові відпустки в перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві", - йдеться у Кодексі Законів про працю.

Якщо безперервно пропрацювали щонайменше 6 місяців, то можна піти у відпустку хоч на 24 дні. Щоправда, така тривала перерва у роботі допускається, лише якщо роботодавець дав згоду.

Нагадаємо, українські переселенці нарешті без проблем зможуть оформити документи: спростили реєстрацію місця проживання.

Раніше повідомлялося, власники карток від "Ощадбанку" можуть отримати сертифікат на 25 тисяч гривень: що потрібно зробити.

Також, в Україні разом із покупкою квартири можна набратися серйозних проблем: як розібратися з дешевими варіантами.