В Україні вже 15 місяців триває воєнний стан та знову продовжили загальну мобілізацію. У січні Кабмін опублікував Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Згідно з новими правилами обліку військовозобов'язаних, дипломатичні установи мають вести військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Військовий адвокат, Ярослав Жукровський відповів на найпопулярніші питання, стосовно чоловіків та жінок призовного віку, які зараз перебувають за кордоном, пише hromadske.

Закордонні дипломатичні установи в рамках військового обліку мають чотири блоки ключових повноважень:

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще
  • інформують громадян, які стали на консульський облік і досягли призовного віку, про початок чергового призову;
  • сприяють поверненню військовозобов’язаних на батьківщину. Найбільше дискусій тут викликає слово "сприяти". Чутки, що українців за кордоном пакуватимуть в автобус і примусово везтимуть до України, не відповідають дійсності. Але саме поняття "сприяти поверненню" у законі відсутня
  • військовий облік у дипустановах. Це лише фіксація відомостей про громадянина у військово-облікових документах консульств. Не варто плутати її з проходженням військово-лікарських комісій або мобілізацією;
  • про облік військовозобов’язаного дипустанова повідомляє ТЦК. При цьому установи мають це зробити у семиденний срок після взяття на консульський облік або зняття з нього військовозобов'язаних.

Як бачимо у повноваженнях не входить дозвіл на примусову депортацію військовозобов'язаних українців з-за кордону.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Стати на військовий облік у країні перебування також повинні військовозобов'язані жінки. Це насамперед жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Жінки інших професій можуть стати на облік за бажанням.

Українське законодавство вимагає від громадян призовного віку, які стають на тимчасовий консульський облік, ставати й на військовий. Якщо цього не зробити, це можна вважати ухиленням виконання від військового обов’язку.

Чи можна українця в іншій державі покарати за це — питання складне й невизначене. Щоб притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності, мають бути факти, що людина умисно порушує правила військового обліку. Це довести складно.

ЗСУ, фото: Міноборони
ЗСУ, фото: Міноборони

Військовий адвокат зазначає, що облік це з'ясування даних про українців що перебувають закордоном. У нових правилах не закріплено жодних повноважень дипломатичних установ, у разі ухилення від обліку, примусово депортувати українців додому.

Нагадаємо, ми писали, чи можуть двірники розносити повістки: юрист поставив крапку у цьому питанні.

Як повідомляв "Знай.ua" вручення повістки студенту: що робити та куди звертатися, якщо військкомат не дає відстрочки.

Також "Знай.ua" інформував, в Україні планують знизити граничний вік для призовників.