Сезонна робота триває менш як рік, та є особливості з зарахуванням цього періоду у стаж для призначення пенсії.

При прийомі на сезонну роботу з працівником укладається терміновий трудовий договір. Про це пишуть на порталі "На пенсії".

Сезонна робота. Фото wp.pl
Сезонна робота. Фото wp.pl

За інформацією Державної служби з питань праці, договір виконання сезонної роботи укладається, якщо така робота:

не може виконуватися протягом всього року через природні та кліматичні умови, тому виконується тільки протягом певного періоду, що не перевищує 6 місяців;

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

така робота включена до Списку сезонних робіт і сезонних галузей (він, на жаль, не містить конкретних професій та посад).

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Якщо не буде виконано хоча б одну з перерахованих умов, то така робота не буде вважатися сезонною. Як сезонна робота зараховується до стажу: у майбутньому це вплине на право отримувати пенсію.

Якщо мінімальний внесок за місяць сплачено, то весь місяць зараховується до стажу. Якщо людина відпрацювала сезон, то зарахування цього періоду до стажу залежатиме від того, за які місяці і в якому обсязі сплачено страхові внески. Ці правила діють після 1 січня 2004 року.

До 2004 року правила для сезонних робіт були дещо іншими. Так, відповідно до статті 61 Закону "Про пенсійне забезпечення", робота протягом повного сезону на підприємствах і в організаціях сезонних галузей промисловості зараховувалася до стажу як рік роботи незалежно від відомчої підпорядкованості.

Нагадаємо, ми писали, що зміни від Пенсійного Фонду стосується всіх літніх людей: що обов'язково потрібно знати.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям розповіли важливі нюанси при отриманні компенсації за житло.

Також "Знай.ua" інформував, виплати у 100 тисяч гривень: хто з українців може отримати щорічну грошову допомогу.