Спливли подробиці про компанію "Карпати", яка має дозвіл від уряду на видобуток доломітів на території Закарпаття. Підозри на компанію лягли через те, що вона засвітилася у купівлі курорту в російському місті Сочі.

Про це в деталях розповіли представники Центру протидії корупції (ЦПК) у мережі Twitter.

Публікація ЦПК, скріншот: Twitter
Публікація ЦПК, скріншот: Twitter

Компанія "Карпати", яка зареєстрована у селищі Великий Бичків Рахівського району на Закарпатті, кілька десятків років володіє спецдозвілою від Держгеонедр на користування Чертезькою ділянкою Полунського родовища доломітів у тому ж Рахівському районі.

До речі, доломіт - це мінерал, який використовують у металургії, хімічній промисловості, виробництві скла як облицювальний матеріал або добриво.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

З 2010-х компанія записана на кіпрську фірму. Зазначається, що коли українське законодавство зобов'язало бізнес вказувати бенефіціарів, "Карпати" цього не зробили, нібито через відсутність такого.

Публікація ЦПК, скріншот: Twitter
Публікація ЦПК, скріншот: Twitter

Публікація ЦПК, скріншот: Twitter
Публікація ЦПК, скріншот: Twitter

Повідомляється, що 100% ТОВ "Карпати" належить кіпрській фірмі "Baritoren management LTD". Бенефіціар компанії, як зазначено в українському Єдиному реєстрі юросіб, - відсутній. Директором "Карпат" є Юлія Бадагова (на фото – ред.).

Зазначається, що в українських реєстрах Юлія фігурує під двома прізвищами – Бадагова та Часовських. Інший український бізнес, до якого залучена Юлія Бадагова (компанія "Новеліс"), належить Андрію Часовських, який має паспорт, громадянство та реєстрацію Російської Федерації і, ймовірно, є її чоловіком.

Крім того, ЦПК знайшов директора ТОВ "Карпати" Юлію Бадагову у російських реєстрах. І не помилились. За даними російської аналітичної системи audit-it.ru, яка агрегує інформацію з російської податкової та бізнес-реєстру, Юлія Бадагова була засновницею російського ТОВ "ТМ-Нафта" практично до 2019 року (пізніше 99% фірми переписали на Андрія Часовських). Також, судячи з соцмереж, Бадагова їздила до Росії після окупації Криму.

Скрін із системи audit-it.ru, що показує Юлію Бадагову як засновницю "ТМ-Нафта" до 20.12.2018
Скрін із системи audit-it.ru, що показує Юлію Бадагову як засновницю "ТМ-Нафта" до 20.12.2018

У ЦПК звернули увагу на перелік корисних копалин, які з 2021 року є стратегічними для України, зокрема на власників родовища на Закарпатті, яке є одним із тих, де видобувають стратегічні корисні копалини.

З'ясувалося, що в жовтні 2015 року російське видання Forbes опублікувало матеріал "Цар гори: хто купує гірськолижний курорт "Гірська карусель". Курорт розташований на різних рівнях над морем, складається з мережі готелів, таун-хаусів та апартаментів, який був на балансі НАО "Червона галявина", 96,91% акцій якої у вересні 2015 року виставила на продаж "сберівська" фірма "СВК Холдинг". Єдиним претендентом на курорт була російська ТОВ "Курорт плюс", зареєстрована незадовго до торгів. Вона і стала власником "Гірської каруселі" за 35 мільярдів рублів. Прес-служба Ощадбанку коментувала, що угоду з"Курорт плюс" підписали 12 жовтня 2015 року. Станом на цю дату курс долара був 61,2 руб. Тому "Гірська карусель" коштувала покупцеві майже 572 млн або 0,57 млрд доларів.

Російський Forbes з посиланням на "двох чиновників і два джерела, знайомі з деталями угоди" стверджують, що купила курорт компанія, наближена до, на той час міністра сільського господарства РФ, колишнього губернатора Краснодарського краю Олександра Ткачова. Також журналісти наводять досить переконливі факти, які побічно це можуть підтверджувати.

У ЦПК зазначають, що у 2018 році після відставки з посади міністра сільського господарства Олександр Ткачов повернувся до сімейного бізнесу - фірми "Агрокомплекс ім. У грудні 2022 року The Wall Street Journal писали, що "Агрокомплекс" під час вторгнення Росії в Україну тис га землі Донецької та Луганської областей в українських компаній "Агротон", "HarvEast" та "Нібулон".

"Нібулон", фото agropolit
"Нібулон", фото agropolit

Зараз фірма, яка купила "Гірську карусель" через іншу фірму, належить черговій кіпрській компанії "Casterton holding LTD". Але її власниками все одно досі є пов'язані з українським ТОВ "Карпати" "Goodgate nominees LTD" та "Goodgate secretarial LTD".

Нагадаємо, п'ять авто та квартирка у Києві за 10 млн грн: депутатку Марариту Шол перевіряють на корупцію через люксові покупки.

Раніше повідомлялося, Тедіс-Україна ухилення від сплати податків на 270 млн грн або звідки гроші на Lamborghini Urus за $500 тис.

Також, військкомом з віллою в Іспанії та дорогим Mercedes нарешті зацікавилися.