Навіть під час війни, коли сотні тисяч наших людей займаються боротьбою з російськими окупантами, польські сусіди активно заманюють заробітчан на заробітки. Багатьох українців приваблюють високі заробітні плати, відносно того, що можуть отримати вдома.

За інформацією експертів, з минулого року українці отримують приблизно на 10% більше, а кількість пропозицій стрімко зростає. Водночас, на Україну чекають проблеми після перемоги над російськими окупантами.

Про це повідомляють експерти в колонці на порталі GSMinfo.

Заробітчани, фото: скріншот з відео
Заробітчани, фото: скріншот з відео

Нині мінімальна заробітна плата у Польщі – 30,2 тисячі гривень. Приблизно стільки ж здобувають українські працівники з мінімальним досвідом і навіть без знання мови. В Україні на таку зарплату можуть розраховувати лише висококваліфіковані спеціалісти.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Для кращого розуміння в Польщі посудомийник може отримувати близько 33 тисяч гривень, в українських закладах харчування таку суму можна отримати лише за три, а то й чотири місяці роботи.

Заробітчани, фото: скріншот з відео
Заробітчани, фото: скріншот з відео

Після скасування військового стану багато чоловіків покинуть Україну, адже вони звикли їздити на заробітки до сусідніх країн. Також буде суттєва проблема з поверненням в Україну жінок та дітей.

Отже, головне завдання — знайти можливість підвищити заробітні плати хоча б до рівня польських, а то й більше.

Мінімальну зарплату використовують із соціального захисту менш захищених категорій населення. Але в Україні це підштовхує до сірої схеми виплати зарплати, адже за документами платять мінімалку, а решту виплачують у конверті.

До кінця 2023 року зростання цін в Україні склало 41,4%. Якби мінімалку збільшили по відношенню до індексу зростання цін, на 26,6% минулого року та на 14,8% цього року, то зараз українці мають заробляти щонайменше 9 446, 8 гривні. Тобто навіть у разі підвищення зарплат, українська мінімалка програє польському втричі.

Нагадаємо, військовослужбовцям хочуть підняти зарплати: вже шукають варіанти.

Раніше повідомлялося, суддя радісно пішла працювати на оккупантів: не забула і про українську зарплату.

Також, або пільги на комуналку, або підвищена пенсія: українку поставили перед фактом.