Українцям регулярно нагадують, чому важливо передавати свідчення лічильників. Це дозволяє компаніям розрахувати коректні суми у платіжках, а споживачам – не переплачувати. Однак, також потрібно вміти робити це правильно.

Існують різні види лічильників, тому інструкція зі зняттям показань теж відрізняється. Так, для водоміра використовують електронні, тахометричні та комбіновано-роликові лічильники.

Вода з крана, скриншот: You Tube "Телеканал Київ"
Вода з крана, скриншот: You Tube "Телеканал Київ"

У першому інформацію можна побачити на спеціальному табло, у другому споживання води нараховується за обертами крильчатки у воді, а в третьому поєднуються особливості двох лічильників - крильчатого і турбінного.

Як дізнатися, який лічильник відповідає за гарячу чи холодну воду:

Популярні новини зараз
Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий
Показати ще
  • кольорове маркування – на корпусі приладу холодної води є синє позначення, для гарячої – червоне;
  • літерне маркування – холодна вода – ХВС (ВСХ), гаряча вода – ГВС (ВСГ);
  • візуальний спосіб – відкрийте кран із гарячою водою та поспостерігайте за лічильником. Якщо коліщатко обертається, значить, прилад вважає витрату гарячої води.

Зафіксувати показання лічильника дуже просто. Для цього запишіть дані, що відображаються на циферблаті. При використанні роликового приладу з 8 цифрами в шкалі остання округляється у більшу сторону. Результат потрібно помножити на ціну за поточним тарифом, а отримані цифри записати до розрахункової квитанції або книжки для подальшого внесення коштів.

Лічильники води, фото з вільних джерел
Лічильники води, фото з вільних джерел

Нагадаємо, борг у квитанціях: у "Нафтогазі" зробили термінову заяву для всіх споживачів

Раніше ми писали про те, що українським пенсіонерам додадуть до виплат від 400 до 800 гривень: індексація тут ні до чого