В Україні продовжуэться військовий стан та загальна мобілізація. Почастішали випадки, коли співробітники ТЦК (колишні військкомати - ред.) насильно утримують чоловіків призовного віку у приміщенні центру комплектування та не дають змоги піти.

Важливо розуміти, чи є такі дії з боку ТКЦ законними.

Відповідь на це та інші питання надав юрист і правозахисник Дмитро Вінницький, а також про це висловилися ще два адвокати для одного з українських видань.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За його словами, працівники ТЦК та СП не мають законних підстав відбирати у чоловіків документи, погрожувати, змушувати щось підписувати, а також утримувати без згоди.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Якщо особу незаконно затримали, доставили та утримують на території військової частини, то дії відповідальних осіб можна кваліфікувати за статтями 141 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) або 141-1 (Насильницьке зникнення), яке характеризується як арешт, затримання, викрадення або позбавлення свободи людини з подальшою відмовою визнати факт такого арешту, затримання, викрадення чи позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі або приховування даних про долю такої людини чи місце перебування", - пояснив юрист Дмитро Вінницький.

А ось адвокат Олександр Камша додав, що такі дії працівників ТЦК можуть бути оскаржені у судовому порядку. Він зазначив, що відповідно до законодавства України особи, які роздають повістки, мають лише право на вручення повісток, а не на будь-які інші дії.

"Необхідно мати на увазі, що вчинення інших дій, наприклад, затримання та/або обшук особи, застосування до особи насильства, обмеження свободи пересування, примусове переміщення до ТЦКСП не передбачено законодавством, а тому такі дії можуть бути визнані незаконними в судовому порядку" , – зазначив Камша.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Що робити, якщо працівники ТЦК силою утримують на території військкомату

У таких випадках правозахисники радять викликати адвоката та Нацполіцію. Також можна написати повідомлення про скоєння кримінального правопорушення - "Свідомо незаконне затримання, привід, домашній арешт або утримання під вартою".

Адвокат Андрій Шабельников зазначив, що саме поліція має запобігти незаконному утриманню особи.

"Задіяти суд на даному етапі неможливо, оскільки оперативний судовий контроль та забезпечення прав людини передбачені лише у випадку затримання у рамках кримінального провадження", - каже Шабельников.

Якщо раптом таке сталося, що військовозобов'язаному було завдано тілесних ушкоджень - тоді адвокат також радить звертатися до поліції, перед цим зафіксувавши побої в медустанові.

"Крім того, звернутися до суду можливо надалі, щоб визнати дії працівників ТЦК незаконними та стягнути з держави моральні збитки", - підсумував Шабельников.

Нагадаємо, українцям залишають повістки у дверях житла: чи мають вони силу.

Раніше повідомлялося, мобілізація 2023 року: які зміни чекатимуть військовозобов'язаних.

Також, суд визнав мобілізацію незаконною після звернення українця: у чому суть рішення.