В Україні до 18 серпня 2023 року триватиме загальна мобілізація та військовий стан. Ще український уряд вніс деякі зміни, які стосуються оповіщення громадян та військового обліку.

З головного - тепер оповіщатимуть громадян не лише ТЦК, а ще й СБУ, Служба зовнішньої розвідки, місцеві органи влади, глави підприємств та дипломатичні установи за кордоном.

Про це стало відомо завдяки повідомленням українських ЗМІ, а також інформації від перерахованих вище відомств.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Процедура передбачає, що повістки для уточнення облікових даних, проходження військово-лікарської комісії або відправки до військової частини виписуватимуть до ТЦК. Вони будуть вказані адреси, за якими потрібно з'явитися, та час. Крім того, глава ТЦК може виписати розпорядження, яке передає обов'язок роздавати повістки уповноваженим особам.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Роздавати повістки можуть у багатьох громадських місцях всім чоловікам. При цьому працівники ТЦК перевіряють, чи вони пройшли уточнення даних. Тобто якщо з 24 лютого 2022 року людина так і не з'явилася у військкомат, то їй вручають повістку для уточнення даних.

Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube
Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube

Мобілізувати в Україні можуть будь-якого чоловіка віком від 18 до 60 років, якщо він придатний станом здоров'я і немає законних підстав не закликати його. Мобілізації підлягають чоловіки незалежно від того, чи вони мають військовий досвід. Чоловіки, які не служили, проходять обов'язкове навчання перед відправкою на фронт.

Зокрема з 1 червня 2023 року мобілізації підлягатимуть:

- придатні та обмежено придатні за станом здоров'я під час військового стану чоловіка віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби;

- придатні та обмежено придатні за станом здоров'я під час військового стану чоловіка з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;

- зняті з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років, які визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час військового стану рішенням ВЛК, які не чинили тяжкий злочин.

Це означає, що мобілізації підлягають і власники так званого білого квитка.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Мобілізація жінок із 1 червня також проводитиметься. При цьому жінки можуть бути мобілізовані, які проходили військову службу раніше, якщо вони перебувають на військовому обліку та придатні за станом здоров'я під час воєнного стану.

Як видають повістки з 1 червня в Україні

Внесені зміни до положення про ТЦК та СП дозволяють співробітникам військкоматів вручати повістки чоловікам незалежно від місця, де вони перебувають на військовому обліку.

Законом не можна оскаржити вручення повістки – після такого вручення чоловік зобов'язаний з'явитись за вказаною адресою у вказаний час.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Порядку денний для уточнення даних

За словами юристів, при врученні повістки питання про уточнення даних чи мобілізацію вирішується у ТЦК, коли особа з'являється на порядку денному.

Крім того, повістки можуть бути видані викладачам та студентам, але оскільки вони мають право на відстрочку, то в ТЦК їм потрібно з'явитися лише для уточнення даних. Мобілізувати таких громадян можуть лише за їхньою згодою.

Нагадаємо, кого точно не мобілізують на службу: повний список тих, кому не світить бути у ЗСУ.

Раніше повідомлялося, "Існує лише 2 способи": юрист розповів українцям коли вручення повістки цілком законне.

Також, на українських дорогах знову зводять блокпости: кого торкнеться посилена "фільтрація".