Смертельна інфекція, що вражає людський мозок, поширюється у Сполучених Штатах унаслідок зміни клімату.

Мікроб Naegleria fowleri amoeba викликає рідкісну інфекцію головного мозку, що називається первинним амебним менінгоенцефалітом (ПАМ), і в даний час його все частіше виявляють у районах США.

Раніше він був обмежений південними штатами та Центральною Америкою, але вчені кажуть, що зміна клімату дає змогу смертельному вірусу проникнути на північ. Присутність мікроорганізму в північних штатах стривожила експертів, які побоюються, що він становить серйозну небезпеку для регіонів, де ПАМ ще треба задокументувати.

Інфекційна лікарня. Фото: скриншот Youtube
Інфекційна лікарня. Фото: скриншот Youtube

Виживання при ПАМ становить менше одного відсотка, а рідкість захворювання означає, що його може бути важко діагностувати. Симптоми можуть включати зміни смаку та запаху, головний біль, лихоманку, нудоту, блювання, біль у спині та ригідність потиличних м'язів. Хвороба прогресує швидко, смерть зазвичай настає протягом тижня після появи симптомів.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Вчені з Університету Маунт-Юніон та Канзаського університету виявили, що мікроб пробирається на північ країни. Дослідники закликають людей та медпрацівників у північному кліматі зберігати пильність.

Тематичне дослідження, опубліковане в Журналі охорони здоров'я штату Огайо, присвячене одному прикладу, коли медичні сестри соціальної охорони здоров'я використовували дані про стан навколишнього середовища у своїх дослідженнях, щоб боротися з N fowleri. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), Naegleria fowleri зазвичай зустрічається у прісноводних озерах та річках, але в деяких випадках її можна знайти і у водопровідній воді.

Вода з крану. Фото: скрін youtube
Вода з крану. Фото: скрін youtube

Мікроб вже давно блукає півднем США та Центральної Америки, забираючи життя і викликаючи паніку. Однак нещодавній сплеск захворюваності в північних штатах вказує на те, що ця небезпечна амеба, можливо, отримує вигоду зі змінного клімату, щоб розширити свою смертоносну досяжність. Експерти побоюються, що підвищення температури та зміна екосистем через зміну клімату створили середовище, сприятливіше для розмноження амеби.

Нагадаємо, що новий штам коронавірусу впливає на очі: легко переплутати з алергією, а потім опинитися у лікарні.

Раніше ми повідомляли, що жінка з 3 років прикута до крісла і вирішила втратити цноту в 43: чоловік погодився з 9 тисяч гривень.