Якщо людину було звільнено незадовго до настання пенсійного віку, а страхового стажу достатньо, то законодавство дозволяє вийти на пенсію раніше.

Вже незабаром запрацює норма, згідно з якою на пенсію можна буде піти незалежно від віку за наявності в людини 40 років стажу. Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі "На пенсії".

Скрін, відео YouTube руки пенсіонерки
Скрін, відео YouTube руки пенсіонерки

До фахівців пенсійного права звернулася жінка, яка запитала, чи може вона вийти на пенсію в 58,5 років, якщо її страховий стаж складає 42 роки.

У разі звільнення пенсія за віком дійсно може бути призначена достроково. Але для цього мають збігтися цілих чотири обов’язкових умови:

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  • якщо звільнення сталося з ініціативи роботодавця у зв'язку зі скороченням штату працівників або у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством підприємства;
  • якщо на день звільнення працівнику залишилось не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (60 років);
  • якщо людина, яку скоротили, має повний страховий стаж — 30 років для жінок і 35 років для чоловіків;
  • якщо звільнена особа одразу зареєструвалася в Державній службі зайнятості, але там не знайшли для неї відповідної роботи.

Тільки за таких умов можна звертатися за оформленням пенсії до досягнення пенсійного віку, але не раніше, ніж у 58,5 років.

Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"
Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"

Тобто в зазначеному випадку пані Надія може претендувати на дострокову пенсію, якщо її буде скорочено й центр зайнятості не підшукає нову роботу. У такому разі до Пенсійного фонду необхідно подати клопотання про достроковий вихід на пенсію, видане в місцевій службі зайнятості.

Норма про вихід на пенсію на півтора року раніше існувала доволі давно. На якийсь час її скасували, однак у 2022 році знову повернули після ухвалення Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства" № 2040-ІХ від 15 лютого 2022 року.

Нагадаємо, українці, які не мають повного страхового стажу, пенсію в 60 років не призначають. Це може статися в 63 або навіть у 65 років. За відсутності 15 років стажу пенсію взагалі не призначать — у кращому разі це буде державна соціальна допомога після досягнення 65 років.

Окрім цього, існує норма, яка передбачає, що особи, які мають не менше ніж 40 років стажу, можуть виходити на пенсію незалежно від віку. Це передбачено частиною 5 статті 28 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (у редакції від 3 жовтня 2017 року). Однак зазначена норма поки, на жаль, не працює. Вона набуває чинності лише з 1 січня 2028 року.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні пенсіонерам роздають по 600 гривень: як забрати заслужені гроші.

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні до літа подорожчали різні види м'яса: свіжі ціни на свинину, яловичину та курятину.

Також "Знай.ua" інформував, українські родини з дітьми зможуть отримати допомогу від Італійського уряду.