В Україні триває війна та загальна мобілізація. Усі військовозобов'язані українці призовного віку, які не мають суттєвих проблем зі здоров'ям можуть бути мобілізовані.

Дехто вважає що громадяни з "білим квитком" не можуть бути мобілізовані через свій стан здоров'я, втім це не зовсім так. Деякі категорії українців із "білим квитком" все ж можуть забрати служити.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

1. Обмежена придатність: категорія «В»

З цією категорією громадяни не підлягають призову у мирний час, але в умовах повномасштабної війни ця категорія може бути мобілізованою. Найчастіше до цієї категорії належать люди, у яких діагностували кишкові інфекційні захворювання, вірусні хвороби шкіри, слизової або нервової системи, такі захворювання як гельмінтоз як педикульоз, наслідки інфекційних та паразитарних хвороб.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

2. Тимчасова непридатність: категорія "Г"

З цією категорією військовозобов'язаний звільняється від проходження військової служби терміном від 6 до 12 місяців через стан здоров'я. Найчастіше, це стосується осіб у яких діагностували травми, операційні хірургічні втручання, загострення хронічних хвороб, порушення функціональності опорно-рухового апарату, у яких вперше виявлена недостатність харчування або недостатній фізичний розвиток. Після проходження цього терміну, такі громадяни мають повторно пройти медичну комісію.

Мобілізація в Україні, фото protocol
Мобілізація в Україні, фото protocol

3. Повна непридатність: категорія "Д"

Чоловіки цієї категорії не мають права мобілізувати. Хвороби, з якими найчастіше надається ця категорія — це розумова недостатність, туберкульоз у відкритій формі, епілепсія, шизофренія, сифіліс, ВІЛ, важка форма цукрового діабету, істотні відхилення функціональності зорового і слухового апарату, виразка органів шлунково-кишкового тракту, відсутність кінцівок або життєво важливих органів, сліпота або глухота, пошкодження аорти, важкі форми бронхіальної астми, відсутність нирок і ниркова недостатність, ожиріння 4-го ступеня та багато інших важких форм захворювань.

Нагадаємо, як швидко українці можуть опинитися на фронті після вручення повістки: на довгу підготовку сподіватися не варто

Як повідомляв "Знай.uа", кого точно не мобілізують на службу: повний список тих, кому не світить бути у ЗСУ