Міністерство оборони України після скандалу із яйцями по 17 гривень знову викликали хвилю обурення у суспільства.

В системі "Прозорро" було оприлюднено дані про закупівлю військовим відомством шоломів PASGT для наших захисників, які мали величезну різницю в ціні.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Так, у травні 2022 року кевларові шоломи PASGT були придбані по $468 за одиницю, а у іншому травневому контракті 2022 року Мінобороні ці ж шоломи коштували $132.

Про це повідомило видання "Наші Гроші".

українські військові ЗСУ
українські військові ЗСУ

Популярні новини зараз
Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Потрібно бути готовим: Галущенко звернувся до українців Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Крім того, журналісти з’ясували, що в регіонах місцева влада купляла такі ж самі шоломи для військових за значно нижчими цінами.

Наприклад, Тростянецька міська рада Сумської області купила їх по 9 900 гривень, тобто близько $270. А виконком Лубенської міської ради Полтавської області купив по 9 000 гривень, або $250.

українські військові ЗСУ
українські військові ЗСУ

Незважаючи на те що на період війни, постачальники в системі "Прозорро" приховані, щоб рашисти не змогли заподіяти шкоди підприємствам, все ж вдалося з'ясувати причетних до такої закупівлі.

За них відповідали екс-заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов та колишній керівник департаменту закупівель МО Богдан Хмельницький. Фігуранти скандалу з неякісними бронежилетами для наших військових.

ЗСУ. Фото Генштабу
ЗСУ. Фото Генштабу

"Вони зараз уже звільнені, оскільки перебувають у СІЗО і мають підозри від СБУ за закупівлі бронежилетів у березні минулого року за завищеною учетверо ціною", — повідомляють журналісти.

За інформацією правоохоронців, Шаповалов і Хмельницький закупили в іноземної фірми майже 3 тис. бронежилетів на понад 130 млн грн.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

При цьому понад 100 млн грн із цієї суми були привласнені посадовцями.

Товарознавча експертиза встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн. Тобто Міноборони купило бронежилети по 44 тисячі гривень, а за даними СБУ вони коштували менше 9 тисяч гривень.

До того ж вони не відповідали заявленому класу захисту IV.

Нагадаємо, НАБУ викрило махінації чиновників "Укрспирту": діяли за старою "схемою" та вкрали 55 млн

Раніше ми писали про те, що ремонт за 3 млн грн і підрядники з "кримінальним душком": скандал із укриттями у Києві не вщухає