Бюджет України значною мірою наповнюється завдяки допомозі країн-партнерів та зовнішнім запозиченням, місцеві бюджети мають профіцит коштів.

На перший погляд, таке явище видається парадоксальним. Проте, як пояснив головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій, уся справа - у великій кількості військовослужбовців та їхніх високих зарплатах.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

"У Дніпропетровській області уже анонсовані значні капітальні видатки на реконструкцію систем водопостачання, а можливо, й іригації. Такі капітальні інвестиції дещо підвищать ВВП. Не сильно, звісно, але це пом'якшить вплив з боку агросектору та, можливо, промисловості та генерації електроенергії", – каже Сергій Колодій.

Першочерговим джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. Наразі триває війна, а відповідно і мобілізація. Тому кількість військовослужбовців у порівнянні з довоєнним періодом значно збільшилась. Заробітна плата військових доволі висока. Отож і доходи бюджету від оподаткування населення зросли.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

"Ми бачимо, що в цьому році місцеві бюджети мають профіцит, який є історично рекордним. Це пов'язано, по-перше, з підвищенням надходжень від податку на доходи фізичних осіб. Військові частини закріплені за певними регіонами, і таким чином усі місцеві бюджети в Україні мають додатковий ресурс коштом, умовно кажучи, військових", – пояснив експерт.

Таке явище може стати гарним стартовим майданчиком для майбутнього відновлення країни. Адже після закінчення війни розпочнеться відбудова, яка потребуватиме значних видатків. А деякі комунальні об'єкти вже зараз перебувають у критичному стані. Тому потреба в їхньому відновленні є нагальною.

Нагадаємо, ми писали, які секретні речі роблять успішні люди: щоранку одне й те ж.

Як повідомляв "Знай.ua" парасолька чи крем від сонячних опіків: до яких погодних випадів приготуватися з 19 по 25 червня.

Також "Знай.ua" інформував, пенсія для українців у Польщі: чи можуть отримувати допомогу якщо пропрацювали один день.