У червні НБУ відмовився знижувати облікову ставку, яка визначає вартість грошей в економіці.

Впродовж війни, ставка знаходиться на рівні 25%, попри те, що поточний рівень інфляції (травень до травня) – 15,3%, а очікування на наступні 12 місяців - 11,2%-13,5%. Про це інформує тг-канал "Монополіст".

НБУ, гроші. Фото: Youtube
НБУ, гроші. Фото: Youtube

Нацбанк обгрунтовує збереження ставки на 25% збереженням привабливості гривневих активів, хоча було б достатньо тримати облікову ставку на рівні 15-16%.

Торік облікову ставку підвищили з 10 до 25% що потягло за собою зростання ставок за державними облігаціями на первинному ринку.

Популярні новини зараз
НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

Отже, після підвищення облікової ставки і зростання дохідності за ОВДП, витрати на обслуговування держборгу у гривні зросли майже вдвічі - за всіма 400 млрд грн військовими облігаціями, придбаними Нацбанком торік, уряд виплатить у 2023 році близько 80 млрд грн замість 44 млрд грн згідно з початковими умовами.

Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube
Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube

Ці 80 млрд могли б повернутися до бюджету наступного року як прибуток НБУ, якби не депозитні сертифікати НБУ, ставка за якими також прив'язана до облікової ставки - середньозважена ставка за операціями з ДС перебуває в діапазоні 21-22%, — зазначають у

За розрахунками засновника GROWFORD Institute Віталія Ломаковича, процентні витрати НБУ за операціями з депозитними сертифікатами за І півріччя 2023 року сягнули 44 млрд грн, що перевищує відповідний показник за весь попередній рік (40,8 млрд грн).

Постійне зростання залишків за ДС за підсумками 2023 року перевищать 100 млрд грн, що приблизно відповідатиме загальній сумі таких витрат за попередні дев’ять років.

Таким чином, залучаючи у населення гроші на депозити під 13-15% (більше не зростуть), банки заробляють мільярди перевкладаючи їх у тримісячні депозитні сертифікати під 25%.

Фінансує цю схему державний бюджет через збільшені витрати на обслуговування державного боргу.

Нагадаємо, ми писали, що глава "Укренерго" пояснив про відключення світла влітку та восени: "Ми будемо...".

Як повідомляв "Знай.ua" під ним горить асфальт: ентузіасти перетворили ЗАЗ-968 на справжню ракету на колесах.

Також "Знай.ua" інформував, експерт розповів коли українцям повинні повернути газові лічильники після повірки.