Час виходу на пенcію та розмір виплат залежать від того, якою була офіційна зарплата у людини, та від страхового стажу — періоду, коли за неї роботодавець сплачував єдиний соціальний внесок.

Зараз досить поширена ситуація, коли людина отримує меншу зарплату, ніж до війни.

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Це безпосередньо впливає на розмір майбутньої пенсії.

Фахівці Пенсійного Фонду розповідають про можливість виключати із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці із низьким заробітком.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Так, минулого року Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" було доповнений нормою, згідно з якою, якщо це доцільно, можливо виключати як невигідні місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.

До речі, подібне правило діє й для періоду пандемії коронавірусу — "невигідні" місяці можуть виключатися з місяця запровадження карантину у 2020 році та протягом шести календарних місяців після його завершення.

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

"Тобто, місяці роботи під час карантину та воєнного стану, за які сплачено внески, буде враховано до страхового стажу, а невигідний заробіток для обчислення пенсії за цей час (якщо коефіцієнт зарплати низький у порівнянні з іншими місяцями періоду) можна не враховувати. Можливість виключення місяців із „невигідною“ заробітною платою передбачено саме для того, щоб мінімізувати негативний вплив карантину та воєнного стану на розмір пенсії", — йдеться у повідомленні ПФУ.

Нагадаємо, ми писали, що депутат пояснив пенсіонерам, чому вони такі бідні.

Як повідомляв "Знай.ua", грошей не бачити: українцям можуть законно не виплачувати лікарняні.

Також "Знай.ua" інформував, субсидія після придбання нового житла: у ПФУ розповіли, чи можна оформити допомогу.