Українські військові, у яких члени сім'ї перебувають в іншій державі, мають право на певний час виїхати закордон, щоб відвідати своїх рідних. Звичайно, для цього необхідно отримати дозвіл безпосередньо від командування.

Кожен такий випадок розглядають індивідуально як у прикордонній службі, так і в збройних силах.

Про це стало відомо завдяки повідомленню видання "BBC Україна".

Захисники України, фото: liga.net
Захисники України, фото: liga.net

За інформацією журналістів, питання відпусток військовослужбовців українського парламенту врегулювало лише на десятий місяць повномасштабної війни.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень З 1 жовтня платіжки за світло зміняться ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Так, 1 грудня 2022 року до законодавства було внесено зміни, які дозволили захисникам країни брати 10 днів відпустки під час воєнного стану.

Також передбачено відпустку (теж не більше 10 днів) за сімейними обставинами – для одруження, при народженні дитини, смерті близького родича.

Виїзд за кордон, скріншот: YouTube
Виїзд за кордон, скріншот: YouTube

Вже в червні 2023 року в парламенті ухвалили закон, згідно з яким військовий може тричі на рік взяти основну відпустку, яка становить 30 днів плюс 10 днів за сімейними обставинами.

При цьому в одному підрозділі одночасно не можуть бути відсутніми понад 30% складу. Закон про соціальний захист військовослужбовців передбачає, що захисники країни мають право на тимчасовий виїзд у період військового стану.

Як пояснили в Міністерстві оборони, насамперед для цього потрібно написати рапорт на відпустку та подати його командиру частини. Там слід зазначити деталі про поїздку – дату виїзду та повернення, адресу перебування, вид транспорту, пункт пропуску.

Законодавство дозволяє додати додаткові дні відпустки на дорогу. Разом із рапортом військовий має надати документи, що підтверджують причину поїздки. Це можуть бути свідоцтва про шлюб, народження дитини.

Необхідні документи, які доводять перебування сім'ї за кордоном. Наприклад, якщо дружина та діти отримали тимчасовий захист в іноземній країні, то треба підтвердити це.

З цих документів командир військової частини приймає рішення, дозволити чи ні таку поїздку. Це оформляється у відповідний наказ, що дає право виїжджати за межі країни на час відпустки. Також можна використовувати відпускний квиток, де вказані терміни та дозвіл на виїзд.

У виданні наголосили, що якщо командир ухвалив негативне рішення, то важелів впливу не так багато і оскаржити це практично неможливо.

Прикордонники. Фото: скриншот Youtube
Прикордонники. Фото: скриншот Youtube

Які документи необхідні для виїзду військового до сім'ї за кордон:

– паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

- документ, що засвідчує особу військовослужбовця (військовий квиток, посвідчення офіцера тощо);

– відпускний квиток із зазначенням місця перебування за кордоном;

- витяг з наказу відповідної посадової особи, уповноваженої на прийняття рішення про надання військовослужбовцю відпустки.

У Державній прикордонній службі стверджують, що якщо всі необхідні документи та дозволи будуть, то людину пропустять.

Винятком можуть бути ситуації, коли військовий має інші заборони на виїзд (наприклад, через несплачені аліменти, штрафи або судові рішення).

Нагадаємо, облави з повістками прямо на вулиці: керівник ТЦК пояснив чому й надалі продовжуватиметься така практика.

Раніше повідомлялося, які документи завжди повинні мати при собі чоловіки і чи можна вимагати їх у працівників ТЦК: важливе нагадування.

Також, мобілізованим дозволять служити за місцем проживання: хто підпадає.