Більша частина того, що обіцяє та про що розповідає бізнесмен Антон Сватик, так званий СЕО компанії Fintech Development, не можливо підтвердити.

Журналісти припускають, що Антон Сватик може виявитися шахраєм, адже жодних підтверджень, куди пішли зібрані ним кошти, він не надає.

Скриншот повідомлення
Скриншот повідомлення

Бізнесмен звітує про закупку автівок, але фото цих авто можна знайти на сайті тих компаній, які їх продають, а от доказів того, що вони потрапили на облік до Міноборони або в одну з частин ЗСУ - немає.

Популярні новини зараз
Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Сватік нібито є СЕО компанії, але ця компанія не має навіть сайту, щоб можна було перевірити, чим вона насправді займається.

$1 млн нібито були перераховані на протези героям ЗСУ. Але тільки на словах.

Я вирішив задонатити 1 мільйон доларів на БО "БФ "Мета" за відкритою у них програмою протезування постраждалих військовослужбовців - пише Сватик у своєму Фейсбук.

Директор вказаного Сватиком фонду Євген Глод заявив, що бізнесмен після довгих місяців переговорів так і не перерахував жодної копійки.

"Він балабол! Якби те, що каже Сватик, було правдою, у нас благодійність в Україні вже на такому рівні була б! Ні копійки він не дав, півтора місяця голову морочив, час займав", – скаржиться Євген Глод.

Також з останніх зборів доларового "мультимільйонера" — намагання зібрати гроші на реабілітацію військовослужбовця Аделева Івана. Спершу Сватик писав, що зібрати потрібно 400 тис. грн, а потім знизив планку до 100 тис. грн.

Мати воїна якого показує Сватик на фото заявила, що її син вважається зниклим безвісти. І звати його Сергій.

Оголдошення про збір. Фото: Facebook
Оголдошення про збір. Фото: Facebook

"Це мій син! Сергій Олексійович Фільов. Він зник! Жодних грошей на реабілітацію ми не збираємо. Ми з Вінницької області, ми ці фотографії в групі зниклих опублікували, а тепер їх використовують шахраї", – стверджує жінка.

Зниклий без вісти. Фото: Telegram
Зниклий без вісти. Фото: Telegram

Журналісти провели розслідування та дізналися, що компанія, СЕО якої називає себе Сватик, належить жінці Тетяні Сватик.

Статутний капітал компанії – 280 млн грн. Але цю суму, найімовірніше, Тетяна Сватик не внесла на рахунок. Також вона не подала декларацію, тож реєстрацію ПДВ її компанії анулювали.

У Youcontrol збереглася інформація про розшук Тетяни кілька років тому. Вона не змогла погасити ПриватБанку кредит розміром 5000 грн.

Журналісти зазначають, що компанія Сватика не має ліцензії ні на аудиторські перевірки, ні на банківську, ні на фінансову діяльність.

Фактично Fintech Development офіційно не є фінансовою компанією. При цьому йому справді надали статус резидента Дія.City. Сватик не відповідає на дзвінки, веде тільки електронне листування, а перевірити надану ним інформацію, поки діє воєнний стан, не можна.

Журналісти ще раз закликають українців донатити лише прозорим фондам та волонтерам, які звітують та ведуть свою діяльність офіційно та законно. Щодо матеріалів зібраних журналістами щодо бізнесмена-балабола, то всі вони будуть надані правоохоронцям.

Нагадаємо, ми писали, що ПриватБанк попередив українців про фейкові соцвиплати: "Не ведіться".

Як повідомляв "Знай.ua" накерував на 840 тисяч з бюджету собі в кишеню: ексдиректору КП "Київміськсвітло" оголосили про підозру.

Також "Знай.ua" інформував, ЗМІ: як подруга аферистів Марія Барабаш заробляє на трагедії Саакашвілі.