Колишня призначена виконавчим директором Ради з реформи та Офісу простих рішень та результатів Марія Барабаш перефарбувалася в антикорупційну активістку та волонтера, яка допомагає Збройним силам України. Заробив собі соціальний капітал на диспетчера до екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, сьогодні Барабаш повністю дистанціювався від нього та просуває популістські «праволіберальні» ідеї під виглядом боротьби з корупцією, заручившись підтримкою кримінальних аферистів, пише Багнет .

За спиною у Саакашвілі

В оточенні Михайла Саакашвілі, як і його довкола будь-якої яскравої індивідуальної шкали, завжди був заражений відсоток прихильників, які використали статус та зв'язки екс-президента Грузії заради нарощування "соціальних м'язів".

Саакашвілі, скріншот
Саакашвілі, скріншот

Одним із найбільш показових прикладів такого підходу є Марія Барабаш. Відразу після повернення Саакашвілі українського громадянства, коли під нього було створено Національну раду реформ, Марія стала виконавчим директором Офісу простих рішень та швидких результатів – абсолютно популістської та навіть утопічної ініціативи, яка мала повторити міфічний “грузинський досвід реформ” для бізнесу в Україні. Найвідомішим продуктом цього Офісу стали напрацювання скандального законопроекту 5655 про містобудівну реформу. Крім того, в організації наблизилися до вирішення проблеми сертифікації моряків через корумповані структури та пропонували радикальне зниження податків.

Популярні новини зараз
Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Барабаш користувалася всіма бонусами близькості до “зірки”, наприклад, ходила на ефіри дружніх Саакашвілі телеканалів та радіостанцій, мала доступ до різних депутатських та урядових груп та ініціатив. Вона всіляко позиціонувала себе як посередника між владою та бізнесом: підприємці могли "замовити" в Офісі "просте рішення" для своєї галузі, і той зобов'язувався придумати "швидку та ефективну" реформу.

Саакашвілі, скріншот
Саакашвілі, скріншот

Після того, як Саакашвілі потрапив до в'язниці в Грузії, діяльність Офісу простих рішень практично згорнулася і звелася до організації міжнародних акцій на підтримку екс-керівника, заяв про його фізичний стан, що погіршується, рідкісними “провідуваннями” Михайла в Грузії. Марія, мабуть, зрозуміла, що тема безперспективна, до того ж почалося вторгнення Росії до України. І експерт у “простих рішеннях” вже стала “антикорупційною активісткою”. Про Саакашвілі вона востаннє згадувала у березні, коли ініціатива Save Misha проводила чергові акції з вимогою перевести екс-президента до європейської клініки.

Мінімальний антикорупціонер

Зараз Барабаш багато пише про “зашкварні” тендери, використовуючи їх для ілюстрації своїх ультраліберальних поглядів про тотальне зниження податків та зведення до мінімуму участі держави в економіці, яка, на її думку, є головною “лікою” проти корупції.

У голові Марія має повну економічну кашу. Її кидає від правого лібералізму, коли вона пропонує взагалі обнулити основні ставки податків, до лівого патерналізму – коли дивується, як Кабмін допустив підвищення цін на електроенергію, якщо народ “зубожіє”, а економіка розвалена. При цьому Барабаш заявляє, що Україні потрібно відмовитись від допомоги МВФ (незрозуміло, на що тоді існуватиме бюджетна сфера під час війни).
Звичайно, Марії все ще далеко до співзасновника Нової пошти Володимира Поперешнюка, який повністю злетів з котушок, який хоче скасувати армію і передати оборону країни в руки приватних компаній. Але на майбутніх виборах вони мають великий шанс опинитися в одному списку ліберальних утопістів. Тим більше, що вони разом входять до Спілки українських підприємців (СУП).

Мария Барабаш, скриншот
Мария Барабаш, скриншот

Головна ініціатива Барабаш, яку вона зараз піарить, - це петиція з метою не допустити повернення до “довоєнних” ставок податків на паливо, що заплановано зробити найближчими місяцями. Очевидно, що петиція навряд чи призведе навіть до обговорення цього питання, оскільки підвищення ставок є частиною домовленостей із міжнародними донорами. Але для опрацювання образу "борчині за права бізнесу" цілком підійде.

Під руку з аферистом

Набагато цікавіше, кого Марія Барабаш залучила як підтримка для цієї петиції. Відео з проханням підтримати важливу ініціативу на прохання Марії записав якийсь Богдан Воронцов, якого Барабаш представляє як “співзасновник громадського союзу Вільна Нація, однієї з небагатьох громадських організацій, які мають на меті побудову вільної ліберальної економіки в Україні”. Разом із Воронцовим вони їздять на різні регіональні форуми з підтримки бізнесу, фактично готуючи ґрунт для майбутньої виборчої кампанії умовної “партії захисту бізнесу”. Також користувачі мережі фіксували Воронцова на форумах з відновлення України за участю керівника Конфедерації будівельників Лева Парцхаладзе.

Мария Барабаш, скриншот
Мария Барабаш, скриншот

Проте проблема в тому, що Воронцов – це не просто “громадський активіст”. Це засновник фінансової піраміди "Хелікс", який ще в середині 2010-х розвів своїх "вкладників" на 28 млн. грн. і зараз відбувається підозрюваним у кримінальній справі про шахрайство (найближче судове засідання 18 липня). За даними Тернопільської поліції, після розкриття схеми у Воронцова та його спільників виявили автопарк на 12 млн грн. та нерухомості на 15 млн грн. Ще в 2020 році місцеві ЗМІ виявили, що Воронцов - перебуваючи під кримінальним переслідуванням - "перефарбувався" в активіста, заснувавши ДО "Міжнародний антикорупційний альянс" і навіть претендував на місце в громадській раді при Нацагентстві протидії корупції, але зумів пробратися тільки в аналогічний Держрезерві.

Воронцов, скріншот
Воронцов, скріншот

В Інтернеті є згадки про те, як Воронцов керує загонами проплачених “тітушок”, які проводять мітинги, наприклад, на користь Коломойського проти НБУ під прапорами “Стоп корупції”. Примітно, що наприкінці 2022 року ЗМІ зафіксували, що партнер Воронцова по “Хеліксу” Дмитро Нагута взявся за старе та повіз нову “піраміду інвестицій” до Казахстану.

Дивна благодійність

Ще одна сфера діяльності Марії Барабаш, у якій вона себе позиціонує – благодійність. Офіційно Марія називає себе “президентом Actions First Foundation”. І судячи з того, що на сайті організація показує збори на обмундирування та дрони для солдатів, можна припустити, що йдеться про благодійний фонд. Однак це не так, гроші збирає громадська спілка (Спочатку справи) (код 40248303).

Його засновниками є консалтингова компанія Барабаш "А7 Груп" (37203770) та інша громадська спілка "Український венчурний хаб" (39263025). У свою чергу, засновниками хабу є ТОВ "Юніком Системс" (зараз ТОВ "Юнік Олбіван", 35059979), ТОВ "Адрем Інвест" (зараз ТОВ "Енві Юкрейн", 37142315) та ГО "Філософія серця" (35111290). Найцікавішою з них є “Енві”. Там серед засновників – відомий торговець повітрям (“футуролог”) Андрій Длігач та мати директора економічних програм Інституту майбутнього (теж “футуролог”) Анатолія Амеліна – Олена Амеліна.

Чим примітна ця пара? А тим, що саме Длігач та Амелін входять до групи авторів реформи “10-10-10”, яку просуває заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма. Саме на Шурму Барабаш напередодні наїхала, не обираючи слів, через його ініціативи на форумі з відновлення України у Лондоні. Коло замкнулося. На полях зазначимо, що Амеліна називають екс-бізнес-партнером Олександра Януковича, тому коли Барабаш обурюється “походженням” Шурми та його “регіональним” зв'язкам - непогано подивитися, з ким маєш справу в ближньому колі.

Ще цікавіше - структура жертвувальників "фонду", який закуповує бронежилети та дрони. Її може переглянути кожен охочий на сайті Приватбанку. Практично всі пожертвування з початку повномасштабного вторгнення - це відрахування компаній “МТІ” та її структурного підрозділу - “Інтертоп Україна”. Із майже 18 млн грн зібраних коштів на ці фірми припадає 90%. І тут нічого дивного – з віце-президентом МТІ Сергієм Башлаковим Барабаш заснувала ГО “Праволіберальний рух” (45101954). Очевидно, що вважають себе мінімум тіньовим урядом, оскільки вихваляються, що проводять "економічну ставку".

Барабаш та Башлаков, скріншот
Барабаш та Башлаков, скріншот

Гроші витрачаються на різних ФОПів і ТОВК - частина з них це закупівлі необхідних військових матеріалів та техніки. Однак кілька моментів все ж таки здаються дивними: на ТОВ “Абетка Консалт”, яке займається бухгалтерським обліком, було виведено 1,4 млн грн. (8% усіх грошей), а на компанії групи МТІ витратили (тобто повернули собі) ще 3 млн. грн. (17%). У масштабах інших благодійних ініціатив ці суми, звичайно, копійки. І виходячи з того, що у фонду фактично монопольний жертводавець – це їхні внутрішні проблеми. Але якщо на фонді, за допомогою якого піариться Марія Барабаш, ще й хтось через благодійність оптимізував податки, це буде дуже “лібертаріанською”.

Це лише невелика частина бурхливої ​​діяльності Марії Барабаш, у рамках якої вона всіляко перетворює досвід роботи з Саакашвілі, при цьому поступово віддаляючись від нього як відпрацьованого матеріалу. Очевидно, що ніша «популізму для підприємців» є однією з благодатних для побудови політичної кар'єри. Однак очікуваному електорату необхідно бути напоготові, оскільки з собою Марія пов'язана ще й з різними аферистами, тож передвиборча агітація може завершитися непогано спорожнілими гаманцями виборців.