Щороку свято Маковея відзначається 14 серпня. У 2023 році він випадає на п'ятницю, також у цей день православні християни святкують Медовий Спас або врятував на воді.

Варто відзначити, що востаннє ми відзначаємо Медовий Спас 14 серпня. Адже у зв'язку із перенесенням православних свят, з 2024 року цей день перенесеться на 1 серпня.

Саме в цей період медові стільники повністю заповнені медом, що дозволяє пасічникам зібрати свіжий урожай улюбленого багатьма ласощів. Також з цього дня настає суворий Успенський піст, який триватиме протягом двох тижнів. У цей час рекомендується їсти неварену рослинну їжу – сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед, хліб.

Історія свята говорить про те, що цього дня згадуються сім братів Маккавеїв, які поплатилися за свою християнську віру життям. Релігія каже, що віруючі брати були не просто вбиті, вони зазнавали мученицької смерті. Багато століть тому могутній цар Антіох хотів усім нав'язати язичництво, а не згодна просто мучив і вбивав. Так склалося і з братами Макавеями. Після їхньої смерті вони стали вважатися символом стійкості та істиною віри.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Втім, до свята врожаю брати Маккавеї не причетні. Просто саме до середини серпня макові головки максимально заповнені, що дозволяє зібрати великий урожай і хазяйкам випікаючим млинці та пироги взятися за справу.

Свята Маковея

Що варто освятити на свято, звичаї Маковея

Існує повір'я, що для того, щоб бути весь рік здоровим і залучати у своє життя удачу, необхідно ходити до церкви і освячувати різні букети з трав. Раніше жінки напередодні цього великого свята збирали волошки та чорнобривці, освячували їх під час святкової служби, після чого додавали квіти у воду та купалися в ній. Раніше стверджували, що такий збирання трав захищає від хвороб, лікує застуди, якщо такі є, а відвар лікує від жовтяниці.

На Маковий Спас найчастіше святять такі продукти: мак, мед, воду, ще цього дня освячують різноманітні букети-обереги. Букет такого плану здавна отримав назву – маковійчик. У його складі різні польові трави та квіти, такі як: калина, соняшник, нігтики, материнка, м'ята, буркун, колоски вівса, ласковець, полин та обов'язково макові головки. Таким букетом кожен християнин намагався прикрасити свій будинок, щоб наповнити його успіхом і захистити від злих духів.

Маковея 2019

За давно існуючою традицією у серпні 14 числа було прийнято проводити молебень та Хресний хід, православна віра вшановує святині та їх могутні властивості, передаючи історію з покоління до покоління.

Здавна кожне село робило свій букет - оберіг, і часто його склад відрізнявся у кожного поселення було своє твердження про набір трав у ньому. Наші предки були впевнені, що кожна з рослин, яка містилася в букет, мала магічні властивості, наприклад: маківки – були оберегом та символом церкви; калина – відповідала за дівоче щастя, соняшник – за сонце та тепло, рута та нігтики – захист від хвороб, материнка – за посилення сила роду, овес – покращення достатку, гарний урожай, м'ята – несла мир та злагоду в сім'ю, милостивці – обдаровувала ласкою і порозумінням, тирлич - приворотна трава, полин - захищала від нечистої сили.

Маковія, кадр з відео
Маковія, кадр з відео

Освячений Маковійчик рекомендують зберігати протягом року після освячення. Старим букетом краще не користуватися, а з настанням свята замінити його на нове. У свято Різдва такий букет може виконати роль дідуха, а на Великдень – стане прикрасою для освяченої вербової лози.

Маком, який висвітлювали в церкві на Маковія, прийнято було обсипати кути в будинку, це захищало всіх мешканців будинку від відьомських чар та пристріту, а макові голівки клали під подушку – це допомагало позбутися кошмарів та мігрені. З маку навіть варили мак і давали дітям, щоб ті міцно спали, але зараз ми знаємо, що це наркотик і так його використовувати небезпечно, особливо дітям. Ще мак було прийнято розсипати на городі – це супроводжувало врожаю, квіти з маківника жінки раніше вплітали у волосся, щоб те було міцним і не випадало.

Що не можна робити у свято Макового Спасу

Першим і найважливішим правилом є мир в сім'ї, ніяких конфліктів і сварок не повинно бути, та й сваритися в такий день не хочеться, навколо випічка, солодощі, приємні аромати трав все сприяє гарному настрою та приємному настрою.

Сварка. Фото: Youtube
Сварка. Фото: Youtube

Так само православні традиції свідчать, що цього свята категорично не можна працювати, саме з цього не бралися за роботу в садах і городах цього дня. Це так само можна було пояснити тим, що цього місяця починається значний спад городніх робіт, і все вже в очікуванні збору врожаю, так що один день відпочинку якраз те, що потрібно.

Наступна заборона — це навіть мінімальне прибирання в будинку в день свята, варто дотримуватись звичаїв, як це робили наші предки та наводити лад у домі заздалегідь, щоб у день Макового Спасу до цього не повертатися.

Постійною є традиція - це допомога слабким, але її варто дотримуватися не тільки на свято, а дотримуватися щодня. Вважається, що найкраще на це свято приділити увагу: вдовам, пенсіонерам та одиноким людям, вони найбільше потребують піклування та догляду.

Важливою прикметою цього дня є відпущення гріхів, за старих часів вірили, що саме в день Маковея жінкам прощалися всі незамолені гріхи, тому й важливо відвідувати службу в церкві цього дня, але є певна особливість, жінка спершу повинна сама вибачити собі свої гріхи, а після її пробачить Бог. Тож усі віруючі ходили до церкви і вимолювали прощення для себе.

Церква, фото: Знай.ua
Церква, фото: Знай.ua

Останнім звичаєм є те, що на свято Маковея не можна шуміти і надто голосно святкувати, тому варто відмовитися від галасливих вечірок та бурхливого гуляння, найкраще розпланувати свій день так, щоб воно пройшло тихо у спокійній обстановці. Пояснення цьому дуже просте, оскільки через занадто гучну музику бджоли можуть стати нервовими і нашкодити пасічнику.

Нагадаємо, що Медовий Спас не за горами: правила та традиції свята.

Раніше ми повідомляли про Успенський піст-2023: головні правила на 2 тижні серпня, яких потрібно дотримуватися кожного християнина.

Також стало відомо, чи зміниться дати Спасів у 2023 році: Яблучний, Медовий та Горіховий та їх традиції.