Український військовий поділився на своїй сторінці в соцмережі X історією про те, як в армії командири зловживають службовими розслідуваннями через особисту ворожість до підлеглих. Він стверджує, що таких розслідувань "десятки тисяч щодня" .

Його історія розпочалася після того, як протягом трьох років служби в армії проти нього вперше розпочали службове розслідування. Причина була далека від чогось серйозного чи небезпечного. Йому не приписували причетність до чиєїсь загибелі чи корупції. Натомість, вся справа була в одному невеликому порушенні.

Воїн ООС, фото: Unian
Воїн ООС, фото: Unian

Будучи черговою частиною, він отримав сигнал від оперативного чергового в месенджері Signal, використання якого заборонено наказом начальника навчального центру. Як і інші чергові, він відправив повідомлення в чат:

"*Позивний*: до керівного та особового складу доведено, особовий склад у укритті".

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Його помилкою було те, що він не натиснув правої кнопки мишки на повідомлення оперативного чергового і не вибрав "Відповісти", відправивши повідомлення безпосередньо. Керівництво вважало, що через це було підірвано обороноздатність країни, оскільки одержувач не зрозумів, до якого сигналу належить це повідомлення.

Оперативний черговий написав у чат: "Що доведено?", і тоді військовий вже правильно відповів на запит. Однак його все одно внесли до "аналізу недоліків" через цю дрібницю. Зазвичай, на такі списки ніхто не звертає уваги, за словами військового, але не цього разу.

Через особисту ворожість з боку командування проти нього розпочали службове розслідування, яке загрожувало дисциплінарним стягненням.

Пост Богдана / фото: скриншот Х
Пост Богдана / фото: скриншот Х

"Замполіт вже відібрав у мене пояснення, можливо ще відбере свідків, повинен взяти на мене службову характеристику, виписку з наказу про зарахування до списків військової частини, копи майже всіх сторінок посвідчення офіцера, копію наказу на призначення розслідування та ще мільйон паперів", – поскаржився військовий.

Уся ця ситуація викликала у військового сильне розчарування. Він запитав, чи виграли вони вже війну, і зрозумів, що ні.

"Як же за**ала ця бл**ська х**ня. Ми вже виграли війну? – Та х**! Я 4 місяці ношу на своєму рюкзаку шеврон "Й***нний цирк ", але й***нний цирк – це моє життя протягом усієї служби в армії."

Електронний реєстр. Фото: АрміяInform
Електронний реєстр. Фото: АрміяInform

Хлопець прийшов добровільно, незважаючи на броню, і працював на межі сил, навчаючи пілотів FPV, багато хто з яких уже загинув.

"Такі паскуди (яким ця війна тільки на користь) роблять все, щоб знищити будь-яку адекватну людину."

Військовий відчуває страх через невизначеність і неприємні відчуття від думки, що його робота може піти нанівець. Але він вирішив, що більше не терпітиме цю ситуацію. Він упевнений, що рано чи пізно рубікон буде перейдено, і тоді, можливо, погано буде не тільки йому, а й тим, хто думає, що "зловив бога за бороду" .

Користувачі мережі підтримали військового у коментарях:

  • Ну, на році десь 6-7 вже приймете як система, що працює і що її ніколи не змінити, перестанете цьому дивуватися і будете надійним гвинтиком у цьому механізмі!

  • Ласкаво просимо до армії, я цей совок відчуваю вже як десь 20 років.

  • Дякую за захист, шкода, що для когось головне не життя хлопців, а притягати до відповідальності, бо не сподобався.

Нагадаємо, в воєнних може не вистачити зарплат: коли закінчаться гроші

Раніше ми писали про те, чи відправляють мобілізованих одразу до штурмових підрозділів: відповідь Міноборони

Крім того, Знай.ua повідомляв, релігія забороняє мобілізуватися? Суд поставив крапку у спірному питанні