На прилавках України більше не буде ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, а також деяких електронних сигарет та рідин для них.

Ці зміни пов'язані із законом, який набув чинності 11 липня 2023 року. Закон спрямований на посилення регулювання тютюнових та нікотинових виробів, щоб захистити здоров'я населення, особливо молоді.

Раніше уряд дав виробникам не більше року на збут продукції, що залишилася, і ось цей рік пройшов.

Звичайна та електронна сигарети, фото apteka
Звичайна та електронна сигарети, фото apteka

Що змінюється?

  • Тепер не можна додавати речовини, такі як вітаміни, сигарети та електронні сигарети. Це зроблено, щоб споживачі не думали, що такі добавки роблять куріння менш шкідливим.
  • На 65% площі упаковки сигарет має бути розміщено попередження про шкоду куріння із зображенням хвороб, спричинених цією звичкою. Крім того, на пачках буде QR-код, що веде на сайт із безкоштовною допомогою для тих, хто хоче кинути палити.
  • Тепер вони повинні надавати докладніші звіти про склад своїх продуктів та їх вплив на здоров'я.
  • Закон дав час для продажу старих запасів тютюнових та нікотинових виробів, введених в обіг до набуття чинності новими правилами.

Що забороняється до продажу / фото: Держпродспоживслужба
Що забороняється до продажу / фото: Держпродспоживслужба

Популярні новини зараз
Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Мер Одеси Геннадій Труханов оформив паспорт РФ та банківську картку у лютому 2022 року: фото документів Кінці з кінцями не зведете: яку пенсію отримають українці Мобілізованим оголосили важливе нововведення
Показати ще

Чому це важливо?

Ці зміни не просто так запроваджені. В Україні майже чверть населення (24,5%) щодня споживає тютюнові та нікотинові вироби. Серед чоловіків це 36%, серед жінок – 15%.

Особливо турбує зростання кількості жінок, що курять, за останні роки і поширення куріння серед молоді. За даними, 30% молодих людей віком від 18 до 29 років є щоденними споживачами тютюну та нікотину. Серед дітей 13-15 років 15% використовують тютюнові вироби, а 18,4% – електронні сигарети.

Електронні сигарети. Фото Freepik
Електронні сигарети. Фото Freepik

Підсумок

Попереду ще більш суворі заходи. ВООЗ каже, що немає доказів меншої шкоди від тютюнових виробів для нагріву, тому вони мають регулюватись так само, як звичайні цигарки.

В інших країнах, таких як Грузія, Казахстан та Південна Корея, вже впровадили такі заходи. Суворі правила щодо всіх видів тютюнових виробів допоможуть знизити рівень куріння і, зрештою, врятувати життя, адже щороку тютюн забирає понад 100 тисяч життів в Україні.

Нагадаємо, на початок ХХ століття Львів налічував 20 тисяч повій: як вони жили і чому звинувачували у всьому чоловіків

Раніше ми писали про те, що у любителя вейпів відірвалася легеня: лікарі робили все можливе

Крім того, Знай.ua повідомляв, в Україні подорожчають цигарки, алкоголь та бензин: експерти розповіли, до яких цін готуватися