Дизентерія — інфекційне кишкове захворювання. Зустрічається в усьому світі у людей будь-якого віку, але особливого поширення отримує в спекотний сезон. Повідомляє Clutch.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗбудник захворювання — бактерія роду шигелла (Shigella). Існує 4 види шигел, патогенних для людини, і безліч підвидів. Вони відрізняються за здатністю викликати захворювання, географії поширення і т. д.
Джерелом зараження служить хвора людина. Зараження на дизентерію відбувається при недотриманні правил особистої гігієни. Дизентерія — це хвороба брудних рук. Втім, можна захворіти, вживаючи заражену воду і не вимиті фрукти або овочі, а також недостатньо термічно оброблені продукти.
Порушення правил особистої гігієни нерідко призводять до появи інфекційних захворювань, у тому числі дизентерії. З цього матеріалу ви дізнаєтеся про профілактичні заходи цієї недуги.
Моз нагадує про те, що дотримуючись правил особистої гігієни можна значно знизити ризик зараження.
Основні симптоми дизентерії
Діарея, загальна інтоксикація організму, підвищена температура, озноб і слабкість в м'язах — основні прояви дизентерії.
Правила профілактики дизентерії
• мити руки з милом кожен раз після відвідування туалету;
• ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед трапезою;
• не купувати продукти харчування в сумнівних місцях, де їх якість і свіжість не перевіряється;
• перед вживанням молока та молочних продуктів проводити термічну обробку, особливо, якщо вони придбані на фермерських ринках;
• не допускати споживання продуктів сумнівної якості із закінченим терміном зберігання;
• для пиття і приготування їжі використовувати тільки бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
• воду з колодязя потрібно кип'ятити;
• ретельно мити овочі і фрукти проточною водою або обдати окропом, коли продукти можуть їсти діти;
• при виявленні симптомів хвороби виключити самолікування, слід звернутися за допомогою у медичні заклади.
Такі заходи допоможу тобі і твоїм близьким захиститися від інфекційного захворювання з тяжкими наслідками.
Нагадаємо, українські ЗМІ попереджають про небезпеку деяких продуктів влітку. Так, найнебезпечнішими продуктами влітку є риба, м'ясо і кисломолочка. Вони можуть швидко зіпсуватися через спеку і неправильного зберігання.
Як повідомляв портал "Знай.uа", здорове харчування – найкраща профілактика багатьох хвороб. У тому числі і серця. Топ найбільш корисних продуктів для "мотора" людини.
Також "Знай.uа" писав, відомий лікар розповіла, як уберегти свій організм від харчового отруєння.