Дизентерія — інфекційне кишкове захворювання. Зустрічається в усьому світі у людей будь-якого віку, але особливого поширення отримує в спекотний сезон. Повідомляє Clutch.

Збудник захворювання — бактерія роду шигелла (Shigella). Існує 4 види шигел, патогенних для людини, і безліч підвидів. Вони відрізняються за здатністю викликати захворювання, географії поширення і т. д.

Джерелом зараження служить хвора людина. Зараження на дизентерію відбувається при недотриманні правил особистої гігієни. Дизентерія — це хвороба брудних рук. Втім, можна захворіти, вживаючи заражену воду і не вимиті фрукти або овочі, а також недостатньо термічно оброблені продукти.

Порушення правил особистої гігієни нерідко призводять до появи інфекційних захворювань, у тому числі дизентерії. З цього матеріалу ви дізнаєтеся про профілактичні заходи цієї недуги.

Популярні новини зараз
Окупанти завдали удару по ТРЦ у Кременчуці, багато жертв серед мирного населення Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай не стримав сліз, згадуючи роки з мамою: "Ми тільки..." Джо Байден допоможе закрити небо над Україною, хоч і з запізненням: що відомо про нові системи ППО NASAMS Легенда "Танці з зірками" Влад Яма показав райську ідилію з дружиною і сином на березі океану: "Як не думати про минуле"
Показати ще

Моз нагадує про те, що дотримуючись правил особистої гігієни можна значно знизити ризик зараження.

Основні симптоми дизентерії

Діарея, загальна інтоксикація організму, підвищена температура, озноб і слабкість в м'язах — основні прояви дизентерії.

Правила профілактики дизентерії

• мити руки з милом кожен раз після відвідування туалету;

• ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед трапезою;

• не купувати продукти харчування в сумнівних місцях, де їх якість і свіжість не перевіряється;

• перед вживанням молока та молочних продуктів проводити термічну обробку, особливо, якщо вони придбані на фермерських ринках;

• не допускати споживання продуктів сумнівної якості із закінченим терміном зберігання;

• для пиття і приготування їжі використовувати тільки бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

• воду з колодязя потрібно кип'ятити;

• ретельно мити овочі і фрукти проточною водою або обдати окропом, коли продукти можуть їсти діти;

• при виявленні симптомів хвороби виключити самолікування, слід звернутися за допомогою у медичні заклади.

Такі заходи допоможу тобі і твоїм близьким захиститися від інфекційного захворювання з тяжкими наслідками.

Нагадаємо, українські ЗМІ попереджають про небезпеку деяких продуктів влітку. Так, найнебезпечнішими продуктами влітку є риба, м'ясо і кисломолочка. Вони можуть швидко зіпсуватися через спеку і неправильного зберігання.

Як повідомляв портал "Знай.uа", здорове харчування – найкраща профілактика багатьох хвороб. У тому числі і серця. Топ найбільш корисних продуктів для "мотора" людини.

Також "Знай.uа" писав, відомий лікар розповіла, як уберегти свій організм від харчового отруєння.