Під час ревізій магазинів і супермаркетів Наталя Кудряшова часто звертає увагу глядачів на те, як важливо читати склад продуктів перед покупкою. Але часом витончений виробник змушує покупців читати між рядків.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це повідомляє "Сьогодні".
"Візьмемо, наприклад, ковбасні вироби. Адже багато хто з нас люблять ласувати тієї ж ковбаскою, сосисками і сардельками. По-перше, це смачно. Та й чого вже там приховувати - це зручно в побуті. Витратив кілька хвилин на варіння сосисок, і ось тобі: невигадлива вечеря готова. Зазначу, що грамотність покупців при виборі ковбасних виробів помітно зросла.
Багато читають склад продукту, перш ніж його купити. Але, на жаль, чим більше зростає уважність покупців, тим хитрішими стають надписи складу цих продуктів на етикетці", - відзначає Наталя.
Як зізналася телеведуча, недавно вона спостерігала в супермаркеті цікавий випадок. Жінка дуже уважно вивчала склад ковбаси. Заради цього вона дістала не тільки окуляри, але і лупу.
"Задоволена прочитаним, вона кинулася на касу разом з цією ковбасою. З переможним вигуком: "Вау! Так тут суцільне м'ясо!". І тут мені стало цікаво. Беру і я цю ж ковбасу з вітрини. Читаю склад: м'ясна сировина - 74%. Але справа ось у чому. Кожному любителю ковбас варто знати, що напис на етикетці "м'ясна сировина" зовсім не те ж саме, що і м'ясо, як звикли бачити люди. М'ясною сировиною можуть бути жили, шкури і навіть кістки! Абсолютно всі частини тіла тварин, враховуючи модернізовану хімічну промисловість, годяться для приготування сосисок", - роз'яснює Наталія Кудряшова.
Відомо, що промислові м'ясорубки можуть перемолоти все, включаючи роги і копита. А порошок, яким посипається ця сировина на етапі обробки, надає йому форму пасти.
"І дорікнути виробника, в принципі, немає в чому. Адже на етикетці свідомо написана уся правда: м'ясна сировина - 74%. Але і є перемелені хрящі й кістки, погодьтеся, неприємно і не корисно", - відзначає експерт.
Можливо, знаючи про цей нюанс, деякі любителі сардельок не ризикнули б купити їх на вечерю.
"Тому, важливо не тільки читати склад і перевіряти термін придатності, а й звертати увагу на формулювання. І не обманювати себе виробниками, навіть якщо дуже хочеться їм повірити. А тим, хто не може уявити життя без ковбас і сосисок, незважаючи на написані вище речі, раджу купувати їх не в супермаркетах, а в спеціалізованих магазинах", - рекомендує Наталія.
Який компонент у складі ковбаси підвищує ризик захворювання на рак?
Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, чому українцям доведеться стати вегетаріанцями.