Не тільки інфляція: чому насправді стрімко дорожчають продукти

поділитись
В українському законодавстві немає чітких механізмів регулювання продовольчого ринку

Продукти на українських ринках дорожчають останнім часом помітно і стабільно. Поки покупці скаржаться, виробники дають своє пояснення ситуації. Виявилося, проблема не тільки в інфляції.

НБУ вважає, що внутрішній попит підвищився, тоді як аграрії говорять про відсутність інвестицій та підвищення цін на енергоресурси. Як наслідок – українці буквально "вегетаринізували" свій раціон, адже м'ясні та молочні вироби стали далеко не всім по кишені.

Тільки минулого місяця змінилася вартість 11 позицій у переліку 23- х соціальних груп продуктів. За даними Держстату, здешевшали хіба що овочі, гречка, яйця.

Капуста тепер коштує в середньому менше на 8 гривень, буряк – на гривні, морква та картопля – на 2,5 гривень, курячі яйця – на гривні, гречана крупа – на 1 гривню.

Зате сир поступово б'є рекорди дороговизни, наближаючись до позначки у 100 гривень і вже у вересні слід очікувати нових цінників. Така ж ситуація зі свининою та фруктами.

Фахівці пояснюють це скороченням кількості м'яса на ринку та зменшенням обсягів його експорту. Впливає також відсутність державного регулювання цін, тому соціально значущі товари відпустили " у вільне плавання".

Крім того, в українському законодавстві немає чітких механізмів регулювання продовольчого ринку.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців готують до нового зростання тарифів. 

Автор матеріалу: 
Марина Лонская
Теги: 
Ціни на продукти, інфляція, подорожчання
Вибір редакції, Столиця
17.07.2018
З вересня з Києва до Риги можна буде доїхати на поїзді за 59 євро
0
0
19:35 17.07.2018
Понад 30 дітей шпиталізовані до лікарень
0
0
19:23 17.07.2018
В районі операції Об'єднаних сил російський окупант спробував здатися українським військам
0
0
19:05 17.07.2018
Експерти повинні вирішити, чи брав участь Герман в розмовах, зафіксованих в 11 файлах
0
0
18:46 17.07.2018