Бутильована вода, яку п'ють українці, може бути небезпечною для здоров'я.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЯк правильно вибирати воду, чому не треба пити з-під крана, які альтернативи є у води в пластиковій тарі – розповіла в ефірі одного з каналів експерт із якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко.
"Фталати - це канцерогени... Фталати впливають на неконтрольований поділ клітин, тобто онкозахворювання. Спочатку це не відчувається, але поступово з'являються запаморочення, проблеми з пам'яттю, нервові збудження, потім більш серйозні наслідки - алергії і порушення обміну речовин", - пояснила вона.
Використовувати таку тару повторно для зберігання води не треба ні в якому разі. Краще підходять для води полікарбонатні бутлі великого об'єму.
"Карбонова тара з синтетичних матеріалів є кращою - відносно хімічно інертною, в ній можна зберігати. Але найкраще все-таки скло", - розповіла вона.
Термін придатності води залежить від тари. Але якщо у води термін зберігання рік - без консервантів вона не збережеться так довго.
"Ми проводили дослід, коли з джерела брали воду без додавання консервантів. Через місяць там почали розвиватися водорості. Тому якщо вода зберігається більше 1-3 місяців, то це наводить на думку про консерванти", - повідомила експерт.
Також Сидоренко порадила використовувати бюветну воду.
"Зараз у Києві ця вода досить якісна і безпечна. Всі бювети обслуговуються, треба дивитися, щоб біля них була інформація про стан води, перевірки, аналізи", - порадила експерт.
Фільтровану воду, яка продається на розлив, експерт також визнала якісною – "ви не отруїтеся, не отримаєте кишкове захворювання".
При цьому Сидоренко не рекомендувала пити воду з-під крана: "Зараз вода з-під крана в Києві вимагає додаткового очищення і фільтрації. Там є хлор, який давно не використовують в інших країнах. Водою з-під крана ви не отруїтеся, але користі буде мало, оскільки хлор - досить канцерогенна речовина".
Раніше портал "Знай.uа" писав про найогидніших пляжах за версією Моз.