2 листопада 1988-перший комп'ютерний вірус-"хробак" вивів із ладу комп'ютерні мережі Пентагону і деяких вузів Сполучених Штатів Америки. Перше в світі шкідливе ПО отримало назву "Хробак Морріса", і його написав цікавий студент Корнельського Університету Роберт Морріс. У липні 1989-го він став першим обвинуваченим у комп'ютерному шахрайстві. Його засудили до 3 років пробації і оштрафували на $10 тис.

Враховуючи, що тоді не існувало захисту від вірусів, він пошкодив 6,2 тис. пристроїв. Це 10% всіх комп'ютерів, що мають доступ до інтернету. Наслідки дії вірусу оцінили в $96,5 млн, так що студент легко відбувся з таким покаранням.

"Хробак Морріса" намагався підібрати паролі до облікових записів. Для цього використовував ім'я користувача і список з 400 найпопулярніших слів. "Черв'як" використовував маскування, щоб приховати свою присутність в комп'ютері. Він видаляв свій виконуваний файл, перейменовував свій процес в sh.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

І хоча на сьогоднішній день цей вірус не несе практично ніякої загрози за сучасних систем безпеки, у свій час він завдав чималої шкоди.

Нагадаємо, що саме iPhone X створив тенденцію на виріз на екрані смартфона, яку одразу ж підхопили інші виробники. Тепер практично кожен сучасний смартфон 2018 року має таку родзинку. Однак, в мережі показали новий патент, в якому смартфон отримав відразу 4 вирізу, причому в різних куточках дисплея.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що китайська компанія Xiaomi анонсувала розумний обігрівач для будинку. Серед іншого, він має сенсорны екран, синхронізацію зі смартфоном власника, а також ціну, яка змусить вас його купити без сумнівів. Всього 60 доларів за девайс, який зігріє вас і вашу родину холодною зимою.

Знай.uа писав, що компанія Google створила нову систему захисту, яка точно буде зберігати ваші дані в безпеці. З допомогою JavaScript користувачі можуть виявляти віруси в додатках, які встановлюються на ваш девайс.