Європейським космічним агентством буде запущений чотирирукий роботизований збирач сміття, який, за його словами, стане першою місією з прибирання уламків з орбіти.

Місія ClearSpace-1, запуск якої запланований на 2025 рік, обійдеться в 120 млн євро.

Супутників з лазерами
Супутників з лазерами

“Уявіть, наскільки небезпечним було б плавання у відкритому морі, якщо б усі кораблі, коли-або втрачені в історії, все ще дрейфували на поверхні води”, - сказав Ян Вернер, генеральний директор Esa. “Це поточна ситуація на орбіті, і не можна допустити її продовження”.

супутник
супутник

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За останні 60 років навколо Землі накопичилося тисячі тонн сміття, включаючи старі деталі ракети, близько 3500 неіснуючих супутників і приблизно 750 000 більш дрібних фрагментів, деякі з яких відбулися в результаті зіткнень між більш великими шматками сміття.

Якщо не буде проведена операція з очищення, вірогідність зіткнень зросте, оскільки на орбіту виведені ще тисячі супутників.

Нагадаємо, що компанія Samsung хоче здивувати публіку, і вже в лютому 2020 року випустить свій нові флагман Galaxy S11, який отримає 108-мегапіксельну камеру.

Як повідомляв Знай.uа компанія Apple готує до виходу iPhone 12, який покажуть публіці вже у вересні наступного року. Повідомляється, що новинка отримає величезний акумулятор за рахунок встановлення нових компонентів в смартфон.

Також Знай.uа писав, що компанія Nokia готова випустити свій перший розумний телевізор, який буде конкурувати з бюджетними моделями від Xiaomi.