У п'ятницю, 31 січня, Європарламент ухвалив резолюцію, яка передбачає прийняття єдиного стандарту для зарядки мобільних пристроїв. Метою є скорочення електронних відходів. За дане рішення проголосували 582 депутата, з яких 40 - проти і 37 - утрималися. Вже до липня Єврокомісія прийме нові правила, щоб з покупкою нового пристрою споживачам не потрібно було купувати новий зарядний пристрій.

Зарядний пристрій для смартфонів

Так, в резолюції наголошується, що бездротові зарядні пристрої є ефективним способом скорочення електронних відходів, проте правила повинні забезпечувати сумісність зарядників з телефонами різних брендів.

Поки законодавці не уточнили стандарт пристрою, але, швидше за все, ним стане USB Type-C зважаючи на відсутність інших гідних претендентів, що призведе до ще більш широкого поширення роз'єму.

До цього моменту більшість лідируючих виробників смартфонів перейшли на використання роз'єму USB-C для зарядки замість застарілого Micro-USB. По суті, компанія Apple – єдина серед великих виробників, яка продовжує чинити опір впровадженню USB-C в iPhone.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Незабаром після того, як стало відомо про ці ініціативи, Apple виступила проти неї. В Купертіно заявили, що ініціатива "задушить інновації" і ненавмисно створить ще більше електронних відходів, так як зарядні пристрої та кабелі Lightning доведеться замінити на USB-C.

Зарядний пристрій для смартфонів

Перейде Apple на роз'єм USB-C в iPhone - невідомо. Про це буде відомо лише після того, як Єврокомісія відповідним рішенням затвердить регламент для єдиного зарядника.

Також в резолюції йдеться саме про блок живлення зарядного пристрою, а не самому кабелі. Пропозиція полягає в тому, щоб повністю заборонити або обмежити постачання зарядних блоків в комплектах поставки смартфонів. Сенс у тому, щоб покупці використовували старі блоки живлення. В результаті, це вплине на Apple. Відзначається, що компанія Apple цілком може вийти з ситуації, зберігши Lightning.

В ідеалі, загальний стандарт зарядки повинен бути частиною законодавства — Google вже вимагає базової підтримки USB Power Delivery від виробників, які випускають смартфони з USB-C. От тільки єдиного стандарту швидкої зарядки немає і виробники розвивають власні власні технології для досягнення потужності 40-60 Вт. Адаптер живлення при цьому теж повинен бути відповідної потужності. Аналогічна ситуація і з швидкими бездротовими зарядками.

В 2016 році середній світовий показник електронних відходів становив 6 кг на людину в рік, тоді як середній показник для громадян ЄС — 16,6 кг. А всі ці відходи необхідно збирати і переробляти.

Зарядний пристрій

Нагадаємо, що, судячи з фінансових звітів, в руках клієнтів більше пристроїв Apple, ніж коли-небудь.

Як повідомляв портал "Знай.ua", депутати Європарламенту підтримали ініціативу, яка передбачає впровадження єдиного стандарту зарядки мобільних пристроїв.

Також "Знай.ua" писав, що Samsung опублікувала фінансовий звіт за 4 квартал 2019 року, в якому відзначається зниження прибутку.