Погрози росії щодо ескалації війни в Україні трактуються як завуальований натяк на використання звичайної ядерної зброї.

Військвоий аналітик, ветеран спецназу армії США, зазначає, що путін може прийняти рішення завдати по Україні електромагнітного імпульсного удару, пише The Financial Times.

Ядерний вибух. Фото: кадр з відео
Ядерний вибух. Фото: кадр з відео

Згенерувати електромагнітний імпульс можна, підірвавши ядерний заряд у космосі. Тоді з ладу, ймовірно, вийде цивільне та військове обладнання.

Ця зброя, створена для створення сильного імпульсу енергії, який замикає електричне обладнання, подібне до комп’ютерних систем, турбін, супутників, радіостанцій, радіолокаційних приймачів і навіть освітлювальних приладів для відвідувачів, може миттєво вивести з ладу військово-морський флот України та цивільну інфраструктуру.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У Херсоні, наприклад, тактичний ЕІУ може вивести з ладу прилади, які забезпечують функціонування дамби в цьому районі, забити шосе та мости милями несправних автомобілів і залишити цивільних жителів, без їжі та тепла.

Після такого удару Україна мала б призупинити бойові дії, щоб відновити свій зруйнований арсенал. Тим часом Путін міг би відновити та поповнити свої сили та захопити нещодавно звільнені території під час весняного наступу.

Однак, якщо Росія зважиться на цей крок, вона спровокує колективну відповідь НАТО. Непередбачувані наслідки впливу на земне середовище, атмосферу, супутники та населення під вітром мають бути достатніми підставами для застосування статті п’ятої (стаття про колективну оборону альянсу).

Нагадаємо, ми писали, що заяви рф щодо відступу з Херсону будуть перевірятися - генсек НАТО Столтенберг

Як повідомляв "Знай.ua" росіяни можуть розпочати ще один наступ після гучної поразки під Херсоном: "Потрібно готуватися".

Також "Знай.ua" інформував, окупанти готуються завдати чергового масованого ракетного удару по Україні: хочуть бити залпом.