Літо - уе не лише сезон смачних ягід, відпочинку, моря, а й сезон опіків. Лікарі розповіли, що робити, коли пересиділи під сонцем та коли слід обов'язково їхати до лікарні.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

засмага

Сонячний опік

Якщо ви помічаєте ознаки сонячного опіку, як-от червона, гаряча шкіра, до якої боляче торкатись – заховайтесь в тінь чи ще краще – зайдіть у приміщення.

Важливо охолодити обпечену ділянку. Можна прийняти прохолодний душ. Після нанесіть лосьйон, який використовується після засмагання. Але не слід використовувати для заспокоєнні шкіри жирні продукти, у тому числі сметану.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Аби зняти біль від опіків, можна дати потерпілому парацетамол чи ібупрофен (не забудьте уважно прочитати інструкцію до нього). Дітям до 16 років не можна давати аспірин.

Пийте багато води, аби утримувати водний баланс.

Якщо піднімається температура до 39-40 градусів та виникає блювота, це може говорити про тепловий удар. В такому випадку слід звернутися до лікарів.

КОЛИ ЇХАТИ ДО ЛІКАРНІ

До медиків слід звернутися в таки випадках через опіки (сонячні, термічні, хімічні):

  • Опіки великі чи глибокі – більші, ніж рука потерпілого.
  • Опіки будь-якого розміру, але вони спричинили до побіління шкіри чи вона обвуглилась.
  • Опіки на обличчі, руках, долонях, ступнях, ногах чи статевих органах, через які з’явились пухирі.
  • До лікарні треба їхати при будь-яких хімічних опіках та ураженні електричним струмом.
Нагадаємо, киянам розповіли, на яких пляжах на Дніпрі безпечно купатися.

Раніше портал "Знай.ua" писав, що небезпечна аномалія на пляжах в Одесі змусила курортників повертатися додому.

Також портал "Знай.ua" інформував, що в Одесі моторошна аномалія забирає життя: понівечений труп знайшли у морі.

Як раніше писав портал Знай.ua, більше про довголіття і якість життя можна дізнатися в спецпроекті "Знай про свою здоров'я". Провідні фахівці України та світу дадуть відповідь на всі хвилюючі вас питання. Як побороти безпліддя? Що таке ЕКО? Як підготуватися до вагітності? Ми надаємо достовірну інформацію на найактуальніші та хвилюючі вас теми.