Що таке аутизм? Це хвороба, психічний стан, або просто маленька відмінність, як наприклад інший колір шкіри або іноземна мова? 2 квітня був міжнародний день розповсюдження інформації про аутизм. Давайте і ми проведемо невеликий лікнеп для вас і відповімо на найпоширеніші питання.

  1. чи Можна вилікувати аутизм?

Аутизм є вродженою особливістю розвитку мозку, тому лікуванню не піддається. Однак його можна скорегувати та соціально адаптувати такої людини. Люди з аутизмом отримують вищу освіту, знаходять себе в улюблених професії, створюють сім'ї. Аутизм — це не катастрофа, він не заважає повноцінного життя.

фото pixabay

  1. Правда, що щеплення можуть викликати аутизм у дітей?

    Популярні новини зараз
    Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
    Показати ще

У цьому твердженні немає ні слова правди. Це шкідливий міф, придуманий антипрививочниками, який може поставити під загрозу життя дитини.

  1. Завжди аутизм означає інтелектуальну неповноцінність?

Ні, це не так. Є багато дітей, у яких при наявності аутизму збережені всі інтелектуальні здібності. Якщо батьки допоможуть такій дитині адаптуватися у великому й незрозумілому для нього світі, у дитини є всі шанси на успішну самореалізацію в майбутньому.

  1. Правда, що діти з аутизмом не дивляться в очі?

Не всі і не завжди. Дитина “нейротипик”, без порушень у розвитку може уникати зорового контакту з вами з-за сорому. А аутист може зберігати зоровий контакт, сміятися, спілкуватися — ви навіть не помітите у нього РАС.

  1. Що таке “сенсорний дисбаланс” у аутистів?

  2. Крім того, люди з розладами аутистичного спектру (РАС) можуть мати сенсорний дисбаланс, гіпер - або гипочувствительность. Тобто вони можуть сприймати те, що надходить через зір, слух, нюх, смак і дотик занадто сильно або занадто слабо і не узгоджуватися між собою.

Наприклад, дитина може сприйняти світло в кімнаті занадто яскравим і викликає різкі болі. Або дитина з аутизмом може постійно відчувати брак звуків в оточенні і постійно хотіти слухати гучні рок-концерти.

Ознаки аутизму у дітей

фото pixabay

Самостійно поставити дитині діагноз “аутизм” не можна, це може зробити тільки лікар. Однак є деякі ознаки, властиві дітям з розладами аутистичного спектру, а саме:

  • порушення мови (затримка говоріння або незвичайне використання слів);

  • наявність стереотипних дій і патернів поведінки (струшування кистями рук);

  • труднощі в розумінні власних емоцій та переживань інших;

  • труднощі соціальної взаємодії: комунікації і взаємодії з людьми;

  • незвичайне використання предметів побуту та іграшок (не катає машинки, а стукає ними);

  • часто вибірковість в їжі та одязі;

  • часто підвищена або знижена чутливість до сенсорних подразників (людина може страждати від надмірного впливу звуків, запахів, дотиків або майже не відчувати їх).

Раніше Знай.иа розповідав про шизофренії - діагностики, способи розпізнавання, симптоми та лікування.