Високий рівень холестерину є однією з головних причин серцево-судинних захворювань, і багато людей стикаються з необхідністю контролювати його рівень. Добре відомо, що для цього важливу роль відіграє правильне харчування.

Одним з найбільш ефективних і доступних способів боротьби з підвищеним холестерином є вживання певних продуктів, зокрема овочів, які сприяють нормалізації цього показника. Виявляється, що навіть заморожені овочі можуть мати значний вплив на здоров'я серця, пише Eatingwell.

Зелений горошок, скріншот: YouTube
Зелений горошок, скріншот: YouTube

Зелений горошок – справжній помічник у боротьбі з холестерином. Він багатий на клітковину (7 грамів на порцію) і білок (8 грамів), що підтримують здоров'я серця. Рослинний білок у горошку допомагає знизити холестерин, адже містить менше насичених жирів, ніж тваринний.

Шпинат – справжній суперфуд для серця! Він насичений клітковиною, вітамінами, мінералами й антиоксидантами, які допомагають знизити "поганий" холестерин (ЛПНЩ).

Популярні новини зараз
Водійські посвідчення стануть "тимчасовими" документами: автомобілістам готують нові правила У платіжках за комунальні послуги з'явився новий рахунок: кому готувати більше грошей Кредитки стають непотрібним пластиком: ПриватБанк позбавляє клієнтів важливої послуги В ТЦК поставили крапку у питанні мобілізації 50-річних чоловіків: "Є директива..."
Показати ще

Шпинат, фото: Знай.ua
Шпинат, фото: Знай.ua

Цвітна капуста є ще одним овочем, який варто додати до раціону. У кожній порції міститься 3 грами клітковини, що позитивно впливає на рівень холестерину. Крім того, вона практично не містить насичених жирів, що робить її ідеальним продуктом для підтримки серцево-судинної системи.

Цвітна капуста. Фото: скрін youtube
Цвітна капуста. Фото: скрін youtube

Броколі — суперїжа для вашого серця. Вона багата клітковиною і корисними речовинами, такими як сульфорафан, які зменшують запалення та стрес у організмі. Дослідження доводять: регулярне вживання броколі підвищує "хороший" холестерин і знижує загальний рівень холестерину.

Приготування крем-супу з броколі, фото sovkusom
Приготування крем-супу з броколі, фото sovkusom

Брюссельська капуста, яка містить 2 грами розчинної клітковини на порцію, також є корисною для зниження рівня холестерину. Вона містить антиоксиданти та фітохімічні речовини, зокрема каемпферол, який має протизапальні та антиоксидантні властивості і допомагає зміцнити серце.

Брюссельська капуста
Брюссельська капуста

Гриби, як-от шиїтаке, рейші та енокі, містять бета-глюкани — речовини, які знижують холестерин, виводячи його разом із жовчними кислотами. А ще шиїтаке мають сполуки, що покращують обмін холестерину і підтримують здоров’я серця.