У нашому організмі "таїться" безліч необхідних життєдіяльності мікроелементів, однією з виступає залізо.

Надмірна кількість цієї речовини може серйозно перешкодити здоров'ю. Про це застерігає ендокринолог та дієтолог Грета Донча на своїй сторінці у соціальній мережі Instagram.

Їжа при похміллі. Фото: скрін youtube
Їжа при похміллі. Фото: скрін youtube

Рівень феритину нижче 30 свідчить про дефіцит заліза, а менше 10 – наявність залізодефіцитної анемії. Важливо розуміти, як залізо взаємодіє з іншими препаратами при їх одночасному прийомі:

  • З левотироксином (гормоном щитовидної залози) можливе зниження ефективності останнього;
  • З леводопою (для лікування хвороби Паркінсона) – знижується її всмоктування;
  • З кальцієм – погіршується засвоюваність як негемового, і гемового заліза.

Надлишок заліза може завдати шкоди. У здорових осіб це проявляється розладами травлення. Високі дози загрожують серйознішими наслідками: запаленням слизової оболонки шлунка або виразками. А екстремальні дози (сотні, тисячі мг) можуть призвести до смерті.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам додадуть 3250 гривень: хто отримає надбавку З 1 березня без державних виплат: кому та яку допомогу можуть скасувати Більше ніяких ЖЕКів: хто тепер стежитиме за вашим будинком За кермо більше не пустять: частині водіїв необхідно терміново оновити документи - кого стосується
Показати ще

Здоров'я серця. Фото: скрін youtube
Здоров'я серця. Фото: скрін youtube

До груп ризику відносяться: вагітні, немовлята, жінки з рясними менструаціями, часті донори крові, онкохворі та люди із серцевою недостатністю.

Найбагатші джерела заліза – це устриці, консервована квасоля, печінка, шпинат, темний шоколад, сардини, нут, яловичина, броколі, горіхи кеш'ю та яблука.

Нагадаємо, що магнітні бурі чи хронічні захворювання: що насправді впливає на нашу поведінку.

Раніше ми повідомляли про 5 місць на тілі, які ви забуваєте мити, і це може вам дорого обійтися.