На ринку представлено безліч вітамінних добавок, однак ключовим чинником для підтримання міцного імунітету залишається збалансоване харчування. Експерти назвали 5 суперпродуктів, які допоможуть зміцнити імунну систему та зберегти життєві сили у будь-яку пору року, пише Real Simple.

Продукти, багаті на білок

Білок необхідний не лише для росту та відновлення м’язів. Він також відіграє важливу роль у формуванні антитіл, гормонів і ферментів, що беруть участь в імунному захисті. Корисні джерела білка: куряче м’ясо, філе індички, риба білих сортів, бобові культури (квасоля, сочевиця, нут), тофу та інші соєві продукти.

Куряче філе, кадр з відео
Куряче філе, кадр з відео

Продукти з пробіотиками

Стан кишківника безпосередньо впливає на імунітет, адже близько 70% імунних клітин локалізовані саме в шлунково-кишковому тракті. Для підтримки балансу мікрофлори включайте до раціону: кефір і йогурти з живими бактеріями, кімчі, темпе, квашену капусту, ферментовані овочі, наприклад, солоні огірки.

Ягоди

Малина, чорниця, полуниця та ожина - не лише ласощі, а й потужна підтримка для імунної системи. У них містяться: антиоксиданти (наприклад, антоціани й поліфеноли), що захищають клітини від руйнування, вітамін C, рослинна клітковина, яка позитивно впливає на мікрофлору кишківника. Рекомендується їсти принаймні по пів склянки ягід двічі на тиждень.

Популярні новини зараз
ТЦК блокує відстрочки, незважаючи на закон: нова пастка для чоловіків у "Резерв+" Пенсія без стажу: кому платитимуть 8 тисяч гривень щомісяця Ухилянтів дістануть у власних домівках: що почали робити ТЦК Роки праці більше не важливі: у ПФУ повідомили про новий пенсійний порядок
Показати ще

Цитрусові

Лайми, апельсини, лимони, грейпфрути й мандарини - визнані лідери за вмістом вітаміну C, який: активізує вироблення антитіл, посилює поглинання патогенів імунними клітинами, допомагає швидше справлятися з застудою. Цитрусові чудово підходять для додавання у воду, коктейлі, десерти або як самостійна закуска.

Цитрусові. Фото: скрін youtube
Цитрусові. Фото: скрін youtube

Зелені листові овочі

Кейл, шпинат, мангольд і рукола - джерело вітамінів та антиоксидантів. До їх складу входять: вітамін C - стимулює утворення лейкоцитів, вітамін K - зміцнює кістки й бере участь у згортанні крові, бета-каротин - перетворюється у вітамін А, необхідний для захисту слизових оболонок, фолієва кислота (B9) - важлива для дозрівання імунних клітин. Додавайте зелень у салати, гарніри або смузі для щоденної підтримки організму.