На ринку представлено безліч вітамінних добавок, однак ключовим чинником для підтримання міцного імунітету залишається збалансоване харчування. Експерти назвали 5 суперпродуктів, які допоможуть зміцнити імунну систему та зберегти життєві сили у будь-яку пору року, пише Real Simple.

Продукти, багаті на білок

Білок необхідний не лише для росту та відновлення м’язів. Він також відіграє важливу роль у формуванні антитіл, гормонів і ферментів, що беруть участь в імунному захисті. Корисні джерела білка: куряче м’ясо, філе індички, риба білих сортів, бобові культури (квасоля, сочевиця, нут), тофу та інші соєві продукти.

Куряче філе, кадр з відео
Куряче філе, кадр з відео

Продукти з пробіотиками

Стан кишківника безпосередньо впливає на імунітет, адже близько 70% імунних клітин локалізовані саме в шлунково-кишковому тракті. Для підтримки балансу мікрофлори включайте до раціону: кефір і йогурти з живими бактеріями, кімчі, темпе, квашену капусту, ферментовані овочі, наприклад, солоні огірки.

Ягоди

Малина, чорниця, полуниця та ожина - не лише ласощі, а й потужна підтримка для імунної системи. У них містяться: антиоксиданти (наприклад, антоціани й поліфеноли), що захищають клітини від руйнування, вітамін C, рослинна клітковина, яка позитивно впливає на мікрофлору кишківника. Рекомендується їсти принаймні по пів склянки ягід двічі на тиждень.

Популярні новини зараз
Мобілізація 60+: як будуть призивати до армії дідусів Їдеш до Польщі – перевір валізу: за що українцям загрожують штрафи на кордоні у 2025 році Тисячі українців звільнять від призову: кого заборонили чіпати ТЦК Кардинальні зміни у мобілізації: торкнеться навіть заброньованих
Показати ще

Цитрусові

Лайми, апельсини, лимони, грейпфрути й мандарини - визнані лідери за вмістом вітаміну C, який: активізує вироблення антитіл, посилює поглинання патогенів імунними клітинами, допомагає швидше справлятися з застудою. Цитрусові чудово підходять для додавання у воду, коктейлі, десерти або як самостійна закуска.

Цитрусові. Фото: скрін youtube
Цитрусові. Фото: скрін youtube

Зелені листові овочі

Кейл, шпинат, мангольд і рукола - джерело вітамінів та антиоксидантів. До їх складу входять: вітамін C - стимулює утворення лейкоцитів, вітамін K - зміцнює кістки й бере участь у згортанні крові, бета-каротин - перетворюється у вітамін А, необхідний для захисту слизових оболонок, фолієва кислота (B9) - важлива для дозрівання імунних клітин. Додавайте зелень у салати, гарніри або смузі для щоденної підтримки організму.