Літо - сезон ягідних пальчиків, соків, що стікають по підборідді, і дружніх докорів: "Їж, потім не буде!". Нам з дитинства вселяли: зараз — твій шанс "наїстися вітамінів на користь".
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяАле чи працює це правило, чи наш організм не вміє відкладати вітаміни в комору, як бабуся варення. Розберемося.
Чи може тіло запасати вітаміни?
Коротка відповідь - майже немає . Довга - залежить від вітаміну.
Наш організм дійсно вміє накопичувати жиророзчинні вітаміни - A, D, E і K. Вони відкладаються в печінці та жировій тканині. Але навіть тут є нюанс: запас не вічний. За кілька місяців, якщо немає надходження ззовні, рівень падає.
А ось водорозчинні вітаміни (С, групи В) в організмі майже не затримуються. З'їв полуничку – отримав вітамін С – і за кілька годин його залишки вже злилися у каналізацію. Природа налаштувала нас на постійний потік, а не складське зберігання.
Що щодо "наситити організм" овочами та фруктами?
Так, літо - ідеальний час, щоб відновити дефіцити . Якщо взимку ви їли "вітаміни" у вигляді картоплі з підливою, то зараз - шанс упорядкувати все, що встигло "обсипатися". Але це відновлення, а не "запасання на чорний день".
Отже, фраза "їж огірки, поки є" має сенс… але не як стратегія виживання до наступного липня.
А що тоді відбувається, коли ми "наїдаємося на користь"?
Чесно? Організм використовує те, що може , а все зайве виводить. Або відкладає... у жир. Так-так, не вітаміни про запас, а калорії в попу. Особливо якщо ви вирішили "наїстися на користь" не ягодами, а пирогами з абрикосами.
І що тепер — немає літніх фруктів?
Але не заради міфічного "про запас", а щоб зараз дати організму те, що йому потрібно: енергію, клітковину, вітаміни і гарний настрій.
Організм – не консервний завод. Вітаміни краще надходять регулярно, ніж аврально та із запасом. Так що не варто пхати кавуни з думкою: "це на зиму". Краще зробити це з думкою: "Мені смачно, мені добре, і я про себе дбаю". І ніяка зима вам не страшна.
Нагадаємо, що зберігає молодість та продовжує життя: вчені розробили дієту, яка знижує ризик смерті до 23%.
Раніше ми повідомляли, чи можна кип'ятити одну й ту саму воду двічі.