Літо - сезон ягідних пальчиків, соків, що стікають по підборідді, і дружніх докорів: "Їж, потім не буде!". Нам з дитинства вселяли: зараз — твій шанс "наїстися вітамінів на користь".

Але чи працює це правило, чи наш організм не вміє відкладати вітаміни в комору, як бабуся варення. Розберемося.

Дієта, сніданок, фото: Знай.ua
Дієта, сніданок, фото: Знай.ua

Чи може тіло запасати вітаміни?

Коротка відповідь - майже немає . Довга - залежить від вітаміну.

Наш організм дійсно вміє накопичувати жиророзчинні вітаміни - A, D, E і K. Вони відкладаються в печінці та жировій тканині. Але навіть тут є нюанс: запас не вічний. За кілька місяців, якщо немає надходження ззовні, рівень падає.

Популярні новини зараз
Борги, арешти і виселення: українців попередили про наслідки реформи ЖКГ Хто та коли може потрапити до житла без дозволу: важливе роз'яснення Україну охопив спалах небезпечної хвороби: лише у столиці – понад 150 заражених Польша почала депортувати українців: вдома відразу чекає ТЦК
Показати ще

А ось водорозчинні вітаміни (С, групи В) в організмі майже не затримуються. З'їв полуничку – отримав вітамін С – і за кілька годин його залишки вже злилися у каналізацію. Природа налаштувала нас на постійний потік, а не складське зберігання.

Що щодо "наситити організм" овочами та фруктами?

Так, літо - ідеальний час, щоб відновити дефіцити . Якщо взимку ви їли "вітаміни" у вигляді картоплі з підливою, то зараз - шанс упорядкувати все, що встигло "обсипатися". Але це відновлення, а не "запасання на чорний день".

Отже, фраза "їж огірки, поки є" має сенс… але не як стратегія виживання до наступного липня.

Овочі зображення
Овочі. Фото: Sven Hilker із сайту Pixabay

А що тоді відбувається, коли ми "наїдаємося на користь"?

Чесно? Організм використовує те, що може , а все зайве виводить. Або відкладає... у жир. Так-так, не вітаміни про запас, а калорії в попу. Особливо якщо ви вирішили "наїстися на користь" не ягодами, а пирогами з абрикосами.

І що тепер — немає літніх фруктів?

Але не заради міфічного "про запас", а щоб зараз дати організму те, що йому потрібно: енергію, клітковину, вітаміни і гарний настрій.

Організм – не консервний завод. Вітаміни краще надходять регулярно, ніж аврально та із запасом. Так що не варто пхати кавуни з думкою: "це на зиму". Краще зробити це з думкою: "Мені смачно, мені добре, і я про себе дбаю". І ніяка зима вам не страшна.

Фрукти зображення
Фрукти. Фото: diapicard із сайту Pixabay

Нагадаємо, що зберігає молодість та продовжує життя: вчені розробили дієту, яка знижує ризик смерті до 23%.

Раніше ми повідомляли, чи можна кип'ятити одну й ту саму воду двічі.