Сдоба може бути не лише смачною, а й корисною. Найціннішими вважаються різновиди, що проходять мінімальну обробку. Така випічка багата на вітаміни, клітковину та повільні вуглеводи, пише Verywell Health.

Пророщене цільне зерно

Хліб чи булочки з такої основи зберігають усі частини зерна, включно з зародком і висівками. На відміну від рафінованого білого борошна, позбавленого більшості поживних речовин, пророщене цільне зерно містить більше вітамінів, легше засвоюється та забезпечує організм корисними "повільними" вуглеводами.

Нарізаний білий хліб. Фото: Pinterest
Нарізаний білий хліб. Фото: Pinterest

Цільна пшениця

Популярні новини зараз
Школярі масово викидають обіди: що не так з новим шкільним меню Російський терор ракетами та дронами: українців попередили про важку осінь та зиму Платіжка зросте майже на 40%: українцям готують новий тарифний "сюрприз" Дитячі садочки змінюють формат: про дітей піклуватимуться по-новому
Показати ще

Під час вибору звертайте увагу на склад - цільна пшениця має бути вказана першою. Такий хліб насичений мінералами, антиоксидантами та вітамінами. Його радять вживати людям із діабетом та серцево-судинними захворюваннями. Крім того, він зміцнює імунітет.

Закваска

Випічка на заквасці проходить процес природної ферментації, користь якої добре відома. У цей час зменшується рівень фітинової кислоти та моносахаридів - речовин, що можуть викликати здуття й підвищення рівня цукру в крові. Дослідження підтверджують: хліб на заквасці знижує ризик діабету та серцевих недуг.

Вівсянка

Вівсяне борошно відоме високим вмістом вітамінів. Випічка з нього сповільнює процес травлення й допомагає стабілізувати рівень інсуліну. В експерименті з низькокалорійним вівсяним хлібом у його учасників спостерігалося зниження рівня холестерину.

Жінка, яка обирає хліб в магазині
Жінка, яка обирає хліб в магазині

Льон

Хліб із цільного насіння льону містить багато клітковини, антиоксидантів і корисних жирів. Ці речовини сприяють підтриманню нормального тиску та здоров’я судин. Лігнани, які є в льоні, допомагають боротися із запаленнями та позитивно впливають на настрій.

Жито

У суперечці про те, який хліб корисніший - білий чи чорний, перевага безумовно залишається за житнім. Особливо якщо він випечений із цілозернового борошна. Такий хліб довше дарує відчуття ситості та стимулює розвиток корисних кишкових бактерій.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.