Джерела вітаміну D у щоденному раціоні людини досить обмежені, адже в природному вигляді цей вітамін трапляється лише в небагатьох продуктах. Проте за грамотного підходу до харчування цілком реально отримувати його достатньо і без спеціальних добавок, пише Eatingwell.

Додавайте в меню жирну рибу, виловлену в морі

Жирна риба - одне з найцінніших природних джерел вітаміну D, зазначає дієтолог Кетрін Брукінг. Особливо корисною є риба, виловлена в природних умовах, адже в ній вітаміну D значно більше, ніж у вирощеній на фермах. Скумбрія, сардини та оселедець також належать до продуктів, багатих цим вітаміном.

Фарширована скумбрія з овочами, фото:uckykitchen
Фарширована скумбрія з овочами, фото:uckykitchen

Включайте в раціон гриби, оброблені ультрафіолетом

Популярні новини зараз
Майно грає роль: ПФУ назвав 5 підстав для скасування субсидії Не субсидія і не пільги: українцям нарахують допомогу на оплату комуналки Пенсія буде доступна лише одиницям: нові вимоги до мінімального стажу Новий предмет у школах обурив батьків: не довіряють вчителям
Показати ще

Серед усіх рослинних продуктів саме гриби, що зазнали впливу ультрафіолету, здатні містити вітамін D. Такі гриби можуть забезпечувати від 150 до 200 МО на 100 грамів, а деякі різновиди - навіть до 400–500 МО на порцію.

Пийте молоко

Більшість видів молока збагачені вітаміном D. Незалежно від жирності, практично все коров’яче молоко, включно з безлактозним, містить стандартизовану кількість вітаміну D. Одна склянка напою дає приблизно 15% добової норми.

Їжте яйця

Курячі яйця - це не лише вітамін D, а й джерело білка, фолату, фосфору, заліза та холіну. В одному великому яйці міститься близько 44 МО вітаміну D, що становить приблизно 6% від добової потреби організму.

Варені яйця, фото: Знай.ua
Варені яйця, фото: Знай.ua

Пийте збагачений апельсиновий сік

Фортифікований апельсиновий сік містить не тільки вітамін С, а також кальцій і вітамін D. В одній чашці такого напою може бути близько 100 МО вітаміну D. Проте важливо звертати увагу на маркування, адже не всі виробники збагачують свій продукт.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.