Науковий огляд показав, що регулярне вживання від однієї до чотирьох чашок чорного чаю на день може знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Про це йдеться у статті Prevention.

Чай, фото з вільних джерел
Чай, фото з вільних джерел

Чорний чай багатий на поліфеноли та антиоксиданти, які позитивно впливають на здоров'я серця та роботу кишківника. За даними Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, найбільшу цінність становлять теафлавіни - особливі сполуки, що виникають у процесі окислення й відсутні в інших видах чаю.

Теафлавіни допомагають клітинам протистояти пошкодженням, здатні пригнічувати запальні процеси й навіть мають противірусні властивості (саме тому чай часто радять пити під час хвороби). Крім того, чорний чай містить флавоноїди - ще один тип антиоксидантів, які доведено підтримують стабільний артеріальний тиск і позитивно впливають на когнітивні функції.

Втім, чорний чай має й недоліки - серед усіх видів він містить найбільшу кількість кофеїну. До того ж він може знижувати засвоюваність заліза, особливо рослинного походження.

Популярні новини зараз
Польща штрафуватиме українців за дітей Новий предмет у школах обурив батьків: не довіряють вчителям Пенсіонерів масово штрафують: можуть забрати половину пенсії Блекаути та холодні батареї: які міста під найбільшою загрозою
Показати ще

Зелений чай також корисний - він сприяє підтримці здорової ваги, зміцнює серце та мозок. При регулярному вживанні може трохи прискорювати процес спалювання жирів. Амінокислота L-теанін, що міститься в ньому, позитивно впливає на розумову діяльність і настрій.

Зелений чай, кадр з відео
Зелений чай, кадр з відео

Проте зелений чай має подібні обмеження, як і чорний: він теж містить кофеїн і частково заважає засвоюванню заліза. Водночас рівень кофеїну в ньому нижчий, а вплив на засвоєння заліза менш виражений, ніж у більш окисненого аналога.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.