Гранат — це не просто яскравий фрукт із рубіновими зернятами, а справжній символ здоров’я. Його ще здавна називають природною аптекою, адже він підтримує серце, імунітет і навіть красу шкіри.

Сезон плодів триває з осені до зими, але завдяки гарному зберіганню гранати можна знайти й пізніше. Усередині під щільною шкіркою ховаються соковиті зерна, багаті на вітамін С, К, калій, залізо, клітковину й антиоксиданти. Саме вони захищають клітини від старіння, покращують травлення та кровообіг, пише Truemeds.

Гранат зменшує запальні процеси й допомагає при хронічних хворобах, стабілізує артеріальний тиск і підтримує гнучкість судин. Його властивості корисні при артриті, бо полегшують біль у суглобах, а ще знижують рівень "поганого" холестерину, тим самим захищаючи серце.

Проблеми з серцем, зображення з вільних джерел
Проблеми з серцем, зображення з вільних джерел

Завдяки залізу фрукт допомагає боротися з анемією та втомою. У народній медицині гранат використовували проти розладів травлення, а сучасні дослідження підтверджують і протимікробну дію — він вбиває бактерії та грибки, зокрема у ротовій порожнині.

Популярні новини зараз
Не отримають ні копійки: частина українців залишиться без пенсії Вчителька звернулась до батьків напередодні Дня вчителя, її крик душі підтримали інші Друга зміна у школі: психолог пояснила наслідки навчання після обіду Гуртожиток, старий Daewoo та майже 3 мільйони: як живе насправді голова сумської нацполіції Олександр Мартім'янов
Показати ще

Фрукт позитивно впливає на мозок, покращує пам’ять і зменшує ризик нейродегенеративних хвороб. Є дані, що сік граната може бути корисним для чоловічого здоров’я завдяки поліпшенню кровообігу. І, звісно, він підсилює імунітет, допомагаючи організму боротися з вірусами та бактеріями.

Зерна можна їсти свіжими, додавати в салати чи десерти. Але найзручніше — пити гранатовий сік. Головне, щоб він був 100% натуральним без цукру й добавок. Розкрити фрукт теж нескладно — зрізати верхівку, зробити надрізи на шкірці та розділити на частини.

Попри користь, варто знати й про обмеження. У деяких людей може бути алергія, надмірне вживання іноді провокує дискомфорт у шлунку, а тим, у кого низький тиск, потрібно бути обережними. Перед тим як робити сік частиною лікування, краще порадитися з лікарем.

Лікар
Лікар
Фото из открытых источников

"Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця."

Раніше ми повідомляли, запобігають утворенню тромбів: 8 продуктів, які захистять від інсульту.

Можуть розмножувати бактерії: лікарі назвали найшкідливіший для кишківника фрукт - детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, стануть вашим порятунком восени: 5 продуктів, які містять велику кількість вітаміну D.