Людям з гіпертонією рекомендується включати в раціон ягоди, банани, кавун, виноград, ківі та інші фрукти. Вони багаті на клітковину, вітаміни, мінерали та рослинні сполуки, які можуть сприяти нормалізації тиску, йдеться в статті Нealth.

Тиск. Фото: скрін youtube
Тиск. Фото: скрін youtube

Банани

Банани містять калій - мінерал, який допомагає регулювати артеріальний тиск. Його дефіцит з часом може призвести до підвищення тиску. Щоденне споживання 40 грамів приготованих зелених бананів протягом шести місяців знижує систолічний тиск у людей з переддіабетом та діабетом.

Ківі

Популярні новини зараз
Стрілки назад на годину: коли і чому будемо переводити годинник і що треба врахувати українцям Пенсійну систему докорінно змінять: що це дасть пенсіонерам 3 робочі дні замість п’яти: Україна готується до найгучнішої трудової реформи Переказав гроші дружині - отримав штраф: у ДПС попередили, кого обкладуть податками
Показати ще

Ківі - хороше джерело вітаміну C. Згідно з оглядом досліджень 2020 року, цей вітамін може допомагати знижувати тиск у гіпертоніків. Один плід вагою 75 грамів містить близько 56 міліграмів вітаміну C. В одному дослідженні учасники протягом двох місяців щодня їли або три ківі, або одне яблуко. У тих, хто споживав ківі, тиск був нижчим, ніж у групи, яка їла яблука.

Ківі, зображення з вільних джерел
Ківі, зображення з вільних джерел

Кавун

Кавун містить амінокислоту L-цитрулін, яку організм перетворює на L-аргінін. Ця амінокислота допомагає виробляти оксид азоту, що сприяє розширенню судин та покращенню кровообігу. Деякі дослідження показують, що добавки з кавуна можуть знижувати тиск.

Грейпфрут

Одна чашка грейпфрута містить 290–330 міліграмів калію та 76–85 міліграмів вітаміну C. Чашка соку грейпфрута містить близько 400 міліграмів калію та 94 міліграмів вітаміну C, що покриває понад 100% добової норми вітаміну C для більшості людей.

Дослідження показують, що грейпфрутовий сік сам по собі не знижує тиск. Але в поєднанні з буряковим соком він знижував систолічний тиск сильніше, ніж лише буряковий сік.

Грейпфрут. Фото: Youtube
Грейпфрут. Фото: Youtube

Виноград

Виноград містить поліфеноли - рослинні сполуки, зокрема антоціани та кверцетин. Огляд досліджень показав, що споживання менше 733 міліграмів поліфенолів з винограду допомагає знизити тиск.

В одному експерименті люди з нормальним тиском протягом восьми тижнів щодня пили 7 мілілітрів соку винограду сорту Конкорд на кілограм ваги. Їхній денний тиск не змінився, але нічний знизився, що може свідчити про покращення контролю над тиском.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.