Багато українців вважають свій раціон збалансованим, однак насправді їхні щоденні харчові звички все частіше відповідають так званій "західній" моделі харчування, яка підвищує ризик розвитку серйозних захворювань. Про це в інтерв'ю "РБК-Україні" розповів дієтолог Олег Швець.

Дієта зображення
Дієта. Фото: LuckyLife11 з Pixabay

За словами фахівця, українська кухня від початку є збалансованою та включає всі необхідні категорії продуктів.

"Українська кухня різноманітна і містить усі основні групи здорових продуктів. Це овочі, фрукти, ягоди, злаки, горіхи, насіння, яйця, риба, м'ясо, молочні та кисломолочні продукти. Тому її можна вважати збалансованою", - пояснив Швець.

Втім, головна проблема, за його словами, полягає у виборі конкретної людини. Те, які продукти вона включає до раціону і в яких кількостях, визначає, у якій зоні умовної шкали здоров'я буде її харчування.

Популярні новини зараз
Опалювальний сезон: коли стартує у різних містах України Школяр отримає 5 балів, навіть якщо написав на 9: вчителі включають "суб'єктивність" та занижують оцінки Готують потужний обстріл: експерт спрогнозував дату наступної масованої атаки Нові правила грошових переказів: які суми стануть приводом для перевірки
Показати ще

Коментуючи думку про те, що українська кухня "важка" для травлення, дієтолог назвав це твердження міфом.

"Те, що ми їмо, стає важким лише у разі переїдання. І говорити, що вареники важчі для шлунка, ніж вівсянка з молоком, - некоректно. Все залежить від кількості спожитої їжі", - підкреслив лікар.

Експерт також зауважив, що українці, як і мешканці інших країн, зловживають переробленими продуктами.

"Наприклад, із пшениці після обробки роблять борошно вищого ґатунку, з якого випікають білий хліб. У нього додають цукор і сіль, але зникає головне - харчові волокна, або клітковина, яка надзвичайно важлива для здоров’я", - зазначив дієтолог.

Ціни на хліб, фото: Знай.ua
Ціни на хліб, фото: Знай.ua

За його словами, якби люди частіше обирали цілозернові каші, це було б значно корисніше. Подібна ситуація спостерігається і в інших категоріях харчування: багато хто їсть менше м’яса, але більше ковбаси, менше традиційних молочних продуктів, але більше солодких десертів.

"Третя серйозна помилка - надмірне споживання цукру і солі", - підсумував Швець.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.