У січні-липні за субсидіями звернулося 2,5 млн сімей. Кожні три із чотирьох субсидій отримують жителі міст. Про це повідомляють у Мінсоцполітики.

"За останні півроку на субсидії із держбюджету пішло у десять разів більше коштів ніж минулого року. Це пов'язано із суттєвим ростом цін на комунальні послуги та спрощенням отримання субсидій", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру стратегічних досліджень.

Із квітня субсидії автоматично нараховують пенсіонерам, інвалідам, людям, що отримують мінімальну зарплату. Також цього місяця субсидії автоматично нарахують тим, хто заповнив декларації про доходи у попередні місяці.

"Для інших категорій населення зменшили кількість документації для отримання субсидій. Наприклад, із червня бланк на субсидії можна заповнювати вдома і відправляти його поштою. В держустанови йти не потрібно. Крім того, не потрібно довідок про доходи, документів, що підтверджують неплатоспроможність людини. Потрібно лише написати заяву на отримання субсидії і оформити декларацію про доходи", - зазначає експерт.

Оскільки при наданні субсидій тепер не треба вказувати у декларації суму доходу всіх членів сім'ї і суму державної допомоги, то зменшилася кількість штрафів для людей, що припускалися помилок. Раніше, якщо хтось помилився у якійсь цифрі, його штрафували — зобов'язували виплатити субсидію у подвійному розмірі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Також не останнім фактором збільшення субсидіювання є реальне підвищення сум субсидій. Зараз всередньому люди отримують допомогу на 210-220 гривень. Це майже утричі більше ніж рік тому. Причому є багато випадків, коли людям нараховують субсидії понад 800 гривень у місяць", - каже Олександр Жолудь.

Читайте також Україна припинила купувати електроенергію в РФ

До кінця року Мінсоцполітики запустить електронну базу даних, де буде відображено рівень доходу сім'ї протягом останніх п'яти років. Це буде кроком до того, щоб якомога більшій кількості малозабезпечених людей нараховувати субсидії автоматично.

"Звісно, лишається проблема того, що багато людей отримають легально лише мінімальну зарплату, а більшу частину — в конверті. Проте поки її ніяк не вирішують", - говорить фахівець.

Держава може оформити субсидії ще 4 млн домогосподарств, повідомили в Мінсоцполітики.

"Така можливість виникла завдяки новому підходу для отриманні пільг на комунальні послуги. Якщо раніше держава визначала в ручному порядку ціну на газ, за якою НАК "Нафтогаз" мав продавати паливо населенню та підприємствам. Коли у підприємства виникали борги, то їх гасили із держбюджету. Зараз НАК "Нафтогаз" продає газ за ринковими цінами, а з бюджету виділяє кошти на субсидії. Поки видатки на субсидії є значно меншими, ніж погашення збитковості "Нафтогазу"".

Нагадаємо, найбільші субсидії отримують у Тернопільській області, найменші — у Миколаївській, Закарпатській та Донецькій областях.