Сьогодні в банках і обмінних пунктах долари продають за 23 грн, а купують за 22,5 грн. На міжбанківському ринку американську валюту продають дешевше, ніж вчора, - за 21,2 грн, а купують – за 21,1. Офіційний курс НБУ на сьогодні 21,29 грн. Це на 23 копійки дешевше за вчорашній курс.

"Вже більше року в нас плаваючий курс. Це означає, що кожного дня відбуваються певні коливання. Сьогоднішнє зміцнення гривні НБУ можна пояснити притоком коштів від експортерів. Також на укріплення гривні впливають і позитивні повідомлення про покращення економічного рівня в Україні. Тоді динаміка купівлі валюти приватними підприємствами знижується. У нас не було реальних передумов для розмов про покращення економіки. Натомість уряд добився списання частини боргу та відстрочки погашення боргу за тілом кредиту. Думаю, найближчий місяць це впливатиме на укріплення гривні", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Читайте також Офіційний курс долара впав на шість копійок

За його словами, гривня просідатиме й надалі, але повільно.

"Думаю, до кінця року долар подорожчає ще на гривню. Це зумовлене тим, що більшість товаровиробників та посередників почали піднімати ціни на товари з лютого поступово. Скажімо, щомісяця на 50-70 копійок, аби не розлякати покупців. Подорожчання відбувається і зараз. Таким чином щомісяця знижується купівельна спроможність українців, а отже й знецінюється гривня. Важливою причиною у знеціненні нашої національної валюти також є емісія гривні. До неї уряд вдався у на початку цього року", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"
Показати ще

Він вважає, що за теперішніх економічних умов знецінення гривні мінімальне. У майбутньому воно також буде не таким значним, як прогнозувалося.

"Аналітики передбачали, що в грудні долар коштуватиме вже 25-26 гривень, оскільки на Україні висять міжнародні борги, йде війна тощо. Проте росіяни поки заморозили конфлікт, борги найближчим часом не вимагатимуть великих відтоків валюти, а експорт України щомісяця зростає. Погодилися ввозити нашу продукцію великими обсягами ті країни, від яких цього не очікували – Ізраїль, Китай, Єгипет. Завдяки цьому надходження у валюті в Україну ростуть", - каже Володимир Марченко.

Нагадаємо, вчора в українських обмінниках долар продавали за 23 грн, а купували за 22,5 грн. Офіційний курс Нацбанку був 21,52 грн.