Вже тиждень, як нафта коштує менше $37 за барель. Проте бензин на вітчизняних заправках продають за такою ж ціною, як і ранше - 18,4-20,9 грн за літр А-95.

"Місяць тому долар подорожчав майже на гривню. Пальне теж повинно було подорожчати, якби не зниження цін на нафту. Це зараз нас рятує", - пояснює "Знай" Володимир Бутко із Інституту нафти і газу.

За його словами, ціни можна було б знизити ще на гривню, але мережі АЗС закладають у теперішню вартість пального валютні ризики.

"Та й Антимонопольний комітет не працює належним чином. Не контролює цін на ринку. А у випадках, коли все ж таки зобов'язує знизити вартість пального, ця процедура триває дуже довго", - пояснює експерт.

Читайте також 4 способи заробітку в новорічну ніч

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК
Показати ще

Він вважає, що можливі два сценарії розвитку цін на пальне.

"Якщо вартість нафти буде наступного року такою, як зараз, то все ж таки ціни на 80 копійок опустяться. Проте ненадовго. Адже Кабмін збирається підняти акциз на пальне. Це означає, що після цього пальне подорожчає на 60 копійок. Якщо ж вартість нафти підніметься до 38-42 доларів за барель, то в другій половині року пальне подорожчає на 2 гривні. Крім подорожчання сировини на ціну пального ще вплине з подорожчання валюти", - пояснює фахівець.

Нагадаємо, востаннє пальне дешевшало у серпні після того, як Антимонопольний комітет зобов'язав мережі знизити ціни. Тоді вони їх опустили на 50 копійок.