Вже минуло перших 6 днів нового 2016 року. Щоб він був фінансово успішним, фахівці радять змінити до кінця січня свої фінансові звички. Це буде головним підґрунтям для підняття достатку.

"На формування звички потрібно від 18 до 25 днів. Це за умови, що кожного дня не даватимете собі слабинки", - говорить "Знай" Володимир Оксамитний, фахівець із особистих фінансів. Він розповідає, які звички варто виробити за наступні 20 днів.

1 Тримайте гроші завжди в гаманці. Купюри мають бути розкладені по порядку — від найменшої до найбільшої
"Якщо є вибір — покласти в портмоне 10 гривень однією купюрою чи десятьма, то краще покласти десять банкнот по одній гривні. Це дозволить на підсвідомому рівні менше витрачати грошей. У кишенях гроші тримати не варто. По-перше, вони можуть загубитися. По-друге, облік коштів при цьому значно гірший. Особливо у чоловіків. Зазвичай вони носять штани й куртки із більшою кількістю кишень ніж жінки".

2. 85% покупок має бути розплановано заздалегідь
Варто уникати миттєвих рішень щось купити. У спеціальній програмі або в блокноті має бути вказано, скільки коштів сім'я виділяє на харчі, побутову хімію, комунальну платню тощо.
"Можна відкладати ці суми в гаманці в окремих кишенях. Наприклад, якщо треба придбати молоко, берете з однієї, шампунь — з іншої. За моїми спостереженнями, достатньо 3-4 спонтанні покупки на місяць, щоб вивести бюджет середньостатистичної сім'ї із рівноваги. Причому це незначні покупки на суму 150-300 гривень", - пояснює експерт.

Читайте також Старі авто з ЄС у нас подорожчають - експерт

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

3. Після отримання зарплати не відзначайте це з друзями та не купуйте нічого додаткового з їжі
Таку звичку мають багато українців із 1990-х років.
"Тоді часто затримували зарплату, тому день її видачі ставав для багатьох цілою подією. Зараз це рідкість. Тому день отримання зарплати не має відрізнятися від інших днів за витратами", - каже Володимир Оксамитний.

4. Надавайте перевагу великим закупам харчів, а не щоденним походам в магазин

Втомленій після роботи людині властиве розсіювання уваги та перебільшення. Тому є велика ймовірність, що ви купите зайве. Також більше витрачати схильні ті, хто не їв протягом 2,5-3 годин

5. Інвестуйте
З кожної зарплати варто відкладати кошти на депозит або купувати американську валюту.
"Нехай це буде небагато 300-800 гривень, але це потрібно. Навіть не так для накопичення великої суми як для вироблення дисципліни й звички відкладати кошти. Її мають всі успішні люди".

6. Не намагайтеся заощадити копійки
Люди, які щодня намагаються економити на харчах, проїзді та слідкують за всіма акціями, ніколи не розбагатіють.
"Заощадження має бути структурованою сімейною програмою. Лише тоді будуть результати. Як показує практика, економія на всьому призводить лише до більших витрат. Люди купують акційні неякісні речі, які потім ламаються", - пояснює експерт.

7. Позичайте стільки, скільки ви можете пожертвувати
Позика навіть найближчим людям — дуже ризикована. Варто передбачити те, що кошти можуть не повернутися. Щоб втрата була невеликою, не потрібно позичати багато.