З цих вихідних держава перестала регулювати ціни на продовольчі товари. Таке рішення прийняли у кабміні в травні. Відтепер цінових обмежень на соціальні продукти не буде.

"Зараз до переліку соціальних продуктів входить 23 найменування товарів. Всі вони найдешевші у собівартості — макарони по 8,2 гривень, м'ясо із кістками, борошно найнижчої якості, яйця, борщовий набір. Тепер все це подорожчає щонайменше на 15 відсотків", - говорить порталу "Знай" Олексій Дорошенко, директор Асоціації торговельних мереж.

Читайте також Українці не довіряють вітчизняним банкам свої заощадження

За його спостереженнями, деякі продукти вже подорожчали за вихідні. Наприклад, у певних супермаркетах курятину продають на 8 грн дорожче, ніж раніше.

"Загалом до кінця року всі ці соціальні продукти разом піднімуться у ціні не менше, ніж на 10 відсотків. Зараз їхні виробники можуть піднімати ціну до будь-якого рівня. Адже у нас не працює нормальні ні Антимонопольний комітет, ні спеціальні структури, що повинні слідкувати за ціноутворенням", - пояснює він.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Відтепер українські фермери, виробники продуктів харчування, а також торгові мережі звільняються від обов'язкової декларації цін і примусового встановлення націнки. Це дозволить їм зекономити сотні мільйонів гривень щомісяця на адмініструванні декларативної собівартості продуктів і націнки, пояснюють в уряді.

"Так, це рішення прийняли саме в інтересах виробників і бізнесменів. За легкість роботи цієї категорії людей розплачуватимуться малозабезпечені. Цікаво, що перед тим, як зняти контроль, ніяких економічних підрахунків не робили. Зате після того, як зараз підстрибнуть ціни, все спишуть на "сезонний чинник". У Кабміні збиралися зняти обмеження цін ще із серпня, але наша Асоціація змогла домогтися відтермінування до жовтня".

Нагадаємо, для виробництва соціальних продуктів держава продавала на підприємства борошно та сировину за пільговими цінами.