Мер Віталій Кличко допоможе Львову у вирішенні "сміттєвої" проблеми. Про це сказано на офіційному сайті Київської міської адміністрації

Андрій Садовий звернувся до мера Києва з листом. Мер Львова попросив Кличка, допомогти з тимчасовим зберіганням частини твердих побутових відходів. Віталій Кличко готовий надати Львову тимчасову допомогу у вирішенні проблем зі сміттям.

Читайте також: Румуни вимагають автономії в Чернівцях

"Розуміючи в якій складній ситуації опинився Львів і його мешканці ми готові допомогти львів'янам. Тому, переконаний, що повинні підтримувати один одного. З огляду на те, що в літній час потужності сміттєспалювального заводу "Енергія" у Києві недозавантажені, ми можемо прийняти частину сміття на спалення. А також - направляти на сортувальні лінії. Сподіваюся, що проблема зі сміттям у Львові найближчим часом буде вирішена", - зазначив Віталій Кличко.

Після трагедії на звалищі у Львові, 7 червня Садовий звернувся до Президента. Мер Львова, зажадав від президента України знайти нове місце для міського сміттєзвалища та усунути екологічні загрози для міста. Він також закликав главу держави допомогти в рекультивації Грібовіческого звалища. Але Петро Порошенко порадив меру Львова самостійно вирішувати свої проблеми.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику", - підкреслив глава держави.

Потім мер Львова звертався до інших мерів українських міст. На початку він просив допомогти Луцьк, де йому спочатку обіцяли допомогти, а потім відмовили. Потім Садовому відмовили в Рівному. Далі був Житомир, який, так само відгукнувся на прохання львівського мера.

За словами житомирського міського голови Сергія Сухомлина, Житомир щодня і так бере зі Львова по 4-6 машин зі сміттям.

"Ми не одні допомагаємо Садовому. Наскільки я знаю, Львів домовляється з Запоріжжям і з іншими містами для того, щоб це сміття не брати на Львівському полігоні, поки тривають пошукові роботи", - каже міський голова Сергій Сухомлин.

Читайте також: Українські музеї готуються до масових пограбувань

Але місцеві жителі не розділили думку міської влади і 16 червня в кілометрі від житомирської звалища місцеві жителі перекривали дорогу львівським фурам, які протягом останніх днів возили сюди сміття. Люди впевнені: львівське сміття перевантажить житомирське звалище, яке і без того переповнене. Активісти заявили, що свою акцію не припинять і продовжать блокувати в'їзд машин навіть вночі. Вони зажадали від влади побудувати сміттєпереробний завод, і пояснень, чому львівське сміття привозять до них.

Після привітного жесту Віталія Кличка, кияни також не в захваті від того, що відбувається.

У соціальних мережах активно обговорюють і коментують дії Кличко. Столичних жителів цікавить два питання Навіщо? і Скільки це буде коштувати для киян?

"Відмінне рішення. А скільки це буде коштувати? Якщо їхати по дорозі, то це 600 км. Навіщо возити сміття зі Львова до Києва? Це ж дорого! Київ можна засипати будь-якими нечистотами, адже у киян імунітет вироблений у вигляді локшини на голові від мера Кличко", - обурюється житель столиці Віктор Атаманюк.

Експерти і політики так само не поділяють думку міського голови. Депутати Київської ради розкритикували рішення Віталія Кличка.

"Чому він приймає такі рішення без урахування думки громадськості? Чесно кажучи, я не зрозумів цього жарту з завезенням львівського сміття на київський полігон. А де громадські слухання, Віталій Володимирович? Тобто Садовий роками не вирішував проблему, а розплачуватися повинні кияни?", - каже політолог Тарас Березовець.

"Я не розумію логіку абсолютно. Як у нас "потужності сміттєспалювального заводу "Енергія" у Києві недозавантажені" - це нісенітниця. Кому потрібна ця ведмежа послуга? Садового ще можна зрозуміти. Він явно в програші. І можливо, команда Андрія Садового зараз більше готується до майбутніх президентських виборів. Фактично, зараз посилюють вплив "Самопомочі" на перспективу. Садовий, хоче показати, що все одно здатний вирішити свої проблеми, навіть без допомоги Президента", - коментує експерт

"реанімаційного пакету реформ" Ярослав Юрчишин.

Поки не ясно, як зі Львова будуть перевозити сміття в Київ на сміттєспалювальний завод і хто буде оплачувати такі перевезення.

Керівник Інституту реформ і розвитку Олександр Вовченко вже підрахував, що для однієї вантажівки потрібно 10 тисяч гривень, щоб привезти сміття через пів країни і повернутися назад. Еколог Володимир Борейко запевняє, що в Києві, не дивлячись на сміттєпереробний завод, ситуація зі звалищем така ж критична, як і під Львовом.