Однією з найважливіших тем є придатність до військової служби людей, що мають медичні діагнози, зокрема психічні розлади.

Нещодавно на порталі b2bconsult юристи пояснили, чи можуть мобілізувати чоловіків з вираженим тривожно-депресивним розладом.

Чоловік призовного віку звернувся з питанням про свою ситуацію. Він має діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан", що входить до переліку хвороб за статтею 17 пункту "а" згідно з "Розкладом хвороб". Він запитував, чи це стане причиною для звільнення його від військової служби або він буде визнаний обмежено придатним.

Депресія: діагностика, симптоми, види, versiya.inf
Депресія: діагностика, симптоми, види, versiya.inf

Юристи пояснили, що згідно з пунктом 75 "Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", затвердженого урядовою постановою №560 від 16.05.2024 р., придатність до військової служби визначається кожним лікарем індивідуально. Отже, у кожному випадку рішення приймає військово-лікарська комісія.

Популярні новини зараз
Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Під час медичного огляду чоловік має повідомити членам ВЛК, зокрема невропатологу та психіатру, про свій діагноз, надавши всі необхідні медичні документи. Це дозволить лікарям ознайомитися з медичними записами і прийняти обґрунтоване рішення.

Згідно з "Розкладом хвороб" (додаток 1), діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан" дійсно підпадає під пункт "а" статті 17. Це означає, що ВЛК має визнати людину непридатною до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку.

До пункту "а" належать такі стани:

  • ПТСР з вираженою симптоматикою та прогредієнтним типом перебігу;
  • Виражений тривожно-депресивний розлад асоційований зі стресом;
  • Виражений генералізований тривожний розлад;
  • Виражений обсесивно-компульсивний розлад;
  • Тяжкий депресивний епізод без психотичних симптомів;
  • Тяжкий депресивний епізод з психотичними симптомами;
  • Депресивні епізоди, ускладнені суїцидальними спробами, суїцидальними намірами, аутоагресивною поведінкою, які не піддаються лікуванню, з тривалістю хворобливих проявів понад 3 місяці з моменту виникнення.

    Медогляд, кадр з відео
    Медогляд, кадр з відео

Юристи підкреслили, що визначення ступеня придатності до служби є виключно прерогативою лікарів. Тому важливо перед проходженням ВЛК проконсультуватися з лікарем-невропатологом та лікарем-психіатром, які займалися лікуванням, щоб впевнитися, що всі медичні записи внесені в ЕСОЗ (Єдина система обліку здоров'я).

Для чоловіків, які мають діагноз "Стійкий виражений тривожно-депресивний стан", важливо бути максимально відкритими та надавати всю необхідну медичну інформацію під час проходження військово-лікарської комісії. Це допоможе отримати обґрунтоване рішення щодо їхньої придатності до військової служби, враховуючи всі медичні аспекти.

Нагадаємо, Почнуть звільняти від мобілізації: кому пообіцяли бронювання на рік

Раніше ми розповідали, що Резерв+ отримав важливе оновлення

Також, Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня